GRØNN BØLGE: Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne under en debatt om forvaltingen av oljefondet i Stortinget.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
GRØNN BØLGE: Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne under en debatt om forvaltingen av oljefondet i Stortinget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Rekordmåling for De Grønne

De Grønne er større enn KrF, Senterpartiet og SV på TV 2s stortingsmåling i juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang i historien ser De Grønne 5-tallet på en stortingsmåling fra TNS Gallup. Mens partiet havner på vippen i flere av de store byene på kommunevalgrognosen i juli, viser også stortingstallene grønn vekst. 

Grønn bølge

Dersom det var stortingsvalg i dag svarer 5,0 prosent av de spurte at de ville stemt på De Grønne, som dermed havner over sperregrensen. Partiet vokser med 0,9 prosentpoeng fra juni og ville fått åtte mandater på Stortinget. 

De Grønne er dermed større enn KrF som får 4,6 prosent (-0,3), Senterpartiet 4,6 (- 1,1) og SV 4,1 (- 0,1). Av småpartiene på Stortinget er imidlertid Venstre størst med 5,7 (+ 0,4). Rødt får 1,5 (+ 0,1) og andre partier og lister 1,7 prosent.

Her er kommunevalgmålingen for juli

Regjeringspartier tilbake

Både Høyre og Fremskrittspartiet går svakt tilbake i juli sammenlignet med stortingsmålingen i juni til henholdsvis 22,8 (- 0,7) og 11,0 (- 0,7).

Arbeiderpartiet kan derimot notere seg for 38,8 (+ 0,9) ved inngangen til sommerferien.

Rødgrønt flertall

TV 2s mandatberegning viser at de tre rødgrønne partiene ville fått 89 mandater og flertall på Stortinget dersom denne målingen var valgresultatet.

Arbeiderpartiet ville blitt klart størst med 76 mandater, Høyre ville fått 38, Frp 17,  Venstre 9, De Grønne 8, KrF 8, Senterpartiet 7 og SV 6 mandater.

Målingen er tatt opp samtidig med kommunevalgmålingen i juni. 966 personer med stemmerett er intervjuet. 78,4 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. 

Sjekk historiske stortingsmålinger i TV 2s partibarometer