Steffen Lie Skålevik, Hannu Patronen og Eirik Ulland Andersen har vært solide og fortjener plass på vårens lag.
Steffen Lie Skålevik, Hannu Patronen og Eirik Ulland Andersen har vært solide og fortjener plass på vårens lag.

Her er vårens lag i OBOS-ligaen

TV 2-kommentator Jørgen Klem følger OBOS-ligaen tett. Nå har han tatt ut vårens lag.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er spilt 15 serierunder i OBOS-ligaen 2015. Sogndal, en av favorittene, har innfridd og skaffet seg en luke med 10 poeng til Hødd på 3.plass.

Eirik Bakkes mannskap har vært det klart beste laget med en imponerende defensiv struktur. De har vært solide, og har et kun tap – hjemme mot Levanger. Laget avsluttet vårsesongen med tre uavgjorte kamper, men guttene fra saftbygda skal gå på en skikkelig smell, om de klarer å rote bort et opprykk til Tippeligaen.


På den andre opprykksplassen, finner vi Sandnes-Ulf, som sammen med Sogndal rykket ned fra Tippeligaen forrige sesong.

Laget avsluttet sterkt med fire strake seire før ferien. Pontus Engblom har vært suveren og bøttet inn mål. Men keeper Halldorsson er solgt, og flere kan følge etter. Klubben er i rød sone økonomisk, og dette er klubbens største hinder. Bengt Sæternes er helt avhengige av å beholde spillere som Martin og Engblom.


I Ulsteinvik er det optimisme. Klubben åpnet sesongen med et flott stadionanlegg, og laget har fulgt opp med godt spill. På sitt beste er Hødd et lag som kan slå alle. Spillere som Ulland Andersen, Törnqvist, Sveen og Aursnes har vært bærebjelkene i laget denne våren. Etter en skuffende sesong i 2014, har laget vist takter fra 2013-sesongen – hvor opprykket røyk i siste serierunde i bortekampen mot Mjøndalen.


Etter 10 serierunder var det slutt for Rikard Norling i Brann. 1-4 borte mot Levanger var svenskens siste kamp. Inn har Lars Arne Nilsen kommet, og på sine fem kamper står han med 3-1-1. Laget har fått et løft, og avsluttet vårsesongen med en svært viktig seier mot Kristiansund. Men det har vært et skuffende Brann-lag vi har sett.

Etter 15 serierunder har de nok skjønt at OBOS-ligaen ikke er noen «walk in the park». Det vet Nilsen, som ledet Hødd i mange sesonger. Det kan komme forsterkninger inn denne sommeren. En sjef på midtbanen har vært et stort savn. Fredrik Haugen har ikke klart å fylle denne oppgaven. Han kan i tillegg være på vei bort. Det blir svært spennende å se om Brann til slutt klarer å kapre en av de to øverste plassene når sesongen avsluttes i november. Alt annet enn opprykk vil være en fiasko for klubben med divisjonens aller største budsjett.


Sesongens overraskelse hittil er Jerv. I 2013 rykket laget opp fra 3.divisjon. Etter halvspilt sesong i OBOS-ligaen er laget nummer fem. Steinar Pedersen har gjort en utmerket jobb. Han har fått maks ut av sitt lag med en god defensiv struktur. I tillegg har Alexander Lind og Ohi Omoijuanfo imponert offensivt.

De to har scoret 14 av Jervs 23 mål. Vi har sett før at nyopprykkede lag har hatt en god vårsesong, men ikke klart å følge opp etter ferien. Jerv kan fort ta en kvalifiseringsplass. De har trygg økonomi med en pengesterk Ugland-familie i ryggen.


Men som vanlig er det tett og jevnt i OBOS-ligaen. Fra Bryne på 6.plass til Fredrikstad på 12.plass, skiller det kun fire poeng. Bryne, som har vært lengst sammenhengende i denne divisjonen, avsluttet med kun ett tap på de siste fem kampene. Men det er et lag som varierer i sine prestasjoner. De kan slå et topplag, så runden etter på gå på smell mot motstandere de skal slå.


Fredrikstad har fått et løft med Arne Erlandsen, og spissen Henrik Kjelsrud Johansen har funnet veien til nettmaskene. Men aristokratene hadde en forferdelig innledning under Håkon Wibe Lund. Det gode spillet og resultatene i fra vinter så man ingen tegn til de første 8-10 kampene. Men det er kort vei opp, selv om Erlandsen har uttalt at mål nummer en er å redde plassen. Investorer er på plass, og det kommer garantert nye spillere til plankebyen denne sommeren.

Follo, med sin unorske spillestil, startet sesongen lovende, men kun en seier på de siste sju kampene, betyr at veien ned er kort for Hans Erik Eriksens gutter. Men etter TV 2s TV-sendte oppgjør mot Brann borte, fikk mange øynene opp for hvilket arbeid Eriksen har lagt ned med tanke på å rendyrke en spillestil.

Strømmen har vært gjerrige både fremover og bakover. Trener Espen Olsen har en god første 11-er, men er sårbare når skadene kommer. Keeper Simon Thomas har vært strålende denne våren.

Trond Nordsteien måtte forlate Ranheim etter flere år i sjefsstolen. Ola By Riise har overtatt treneransvaret og det har gitt en positiv effekt. Klatringen har startet, og Robert Stene har begynt å score mål.

I bunnen finner vi to av de nyopprykkede lagene i Levanger og Åsane. Åsane hadde en kanonstart på sesongen, men gikk på en smell med seks tap på rad. Lillebror fra Bergen har vist godt spill i flere kamper. Men det unge Åsane-laget vil sammen med Levanger få en tøff høst i vente.

Før sesongen så Hønefoss sterke ut – på papiret. Med 12 poeng på 15 kamper begynner det å ligne en krise i klubben. Det er lite interesse for klubben, stallen er tynn og enkeltspillere har ikke prestert.


Nest-Sotra fikk nok av trener Michael Schjønberg, og igjen er det Ruben Hetlevik som leder strilene. Det ser alt annet enn lyst ut for laget som ligger sist med 10 poeng. Men i mange av kampene har de ikke hatt marginene med seg. Klarer de å vippe de jevne kampene i deres favør, vil Nest-Sotra klatre, men det aller viktigste er at toppscoreren Skålevik fortsetter.

 

Her er vårens lag i Formasjon i 3-5-2:

Hannes Thor Halldorsson – Sandnes-Ulf
Den islandske landslagskeeperen som har voktet alle EM-kvalifiseringskampene for Island, er ligaens beste keeper.

Han har i vårsesongen vært bunnsolid, god i feltet og enorm reaksjonsevne. I tillegg er keeperen en god leder med godt humør som smitter over på sine lagkamerater. På 15 kamper har han sluppet inn 16 mål.

Dessverre får vi ikke se Halldorsson i aksjon når serien settes i gang igjen i slutten av juli. Kampen mot Hønefoss borte, var hans siste på norsk jord – for denne gang. Hannes Thor Halldorsson fortsetter sin fotballkarriere i Nederland, og skrev under en toårsskontrakt med NEC Nijmegen. Kontrakten til islendingen gikk ut etter denne sesongen.  

Sandnes-Ulf, som befinner seg i rød sone, har fått inn kjærkomne penger. Med hans innsats både på landslaget og på klubblaget, er det fortjent at han får prøve seg et høyere nivå enn OBOS-ligaen.

Conny Månnson (KBK), Simon Thomas (Strømmen), Stefan Hagerup (Sogndal) og Aslak Falch (Hødd) er andre keepere i ligaen, som også vært gode denne våren.

Victor Grodås – Sogndal
Sønnen til tidligere landslagskeeper Frode Grodås signerte en toårskontrakt med Sogndal i vinter etter fire sesonger i Hødd.

Venstrebacken viste i fjor lovende takter med godt offensivt spill, et presist venstrebein og taktisk klok. Grodås trente med flere TL-klubber i etter 2014-sesongen, men valget falt til slutt på Sogndal for å erstatte islandske Logi Valgardsson, som ble solgt til svenske Örebro.

Den tidligere cupmesteren med Hødd har vært strålende i Sogndal-trøya, og er mye av årsaken til at laget har vært bunnsolide og sluppet inn få mål. I tillegg er Grodås offensiv. Han liker å stå høyt i banen og er et godt oppspillspunkt når Sogndal angriper. Med sin hurtighet, gode fysikk og sin presise venstrefot har han våren 2015 vært eneren på backplassen i OBOS-ligaen.


Hannu Patronen – Sogndal
Finnen er inne i sin fjerde sesong i Sogndal, og dette er hans første sesong på andre nivå i Norge.

Patronen har vært fast brikke på Sogndal-laget i alle sesongene etter overgangen fra Helsingborg i 2012, da han ble hentet inn for å erstatte Even Hovland.

Våren 2015 har han vært meget god i midtforsvaret sammen med franske Christophe Psyche og tredjevalget Bjørn Inge Utvik. Patronen, som har fire landskamper for Finland (sist i januar mot Sverige), har scoret tre mål – alle på corner – og alle på hodet. Han kompenserer manglende fart med duellstyrke og dyktig plasseringsevne og klokskap.


Jesper Törnqvist – Hødd
Hødds kaptein er en maskin. Etter overgangen fra Alta i 2013, har han spilt samtlige minutter i 1.divisjon og alle cupkampene for Hødd.

Til sammen 85 kamper på rad! Sammen med Steffen Moltu har laget fra Ulsteinvik en av divisjonens beste og solide stopperpar.

Finnen er en leder. Han er plasseringssterk og flink til å lese spillet. Han har sin styrke i begge boksene, og er viktig på dødballer både defensivt og offensivt.

Jesper Törnqvist er et forbilde for hvordan en kaptein skal opptre med sine gode holdninger ovenfor medspillere, motspillere og ikke minst dommere. Vårsesongen har vært imponerende. Han skal ha en stor ære for at klubben er med og kjemper om opprykk til Tippeligaen.


Petter Strand – Sogndal
Bergenseren som før 2014-sesongen banket pent på klubbdøra til Sogndal og spurte om han kunne være med å trene med 2.laget, har blitt en suksess i Sogndal.

Midtbanespilleren fikk sitt gjennombrudd som fotballspiller i 2014. Den tidligere Tertnes og Fyllingen-spilleren startet Sogndals 27 av 30 kamper i Tippeligaen, og ble i tillegg belønnet med landslagsspill for U21-landslaget.

I vårsesongen 2015 har han vært strålende. Strand er en hardtarbeidende midtbanespiller, som stort sett har spilt kant for Sogndal. Han har et herlig driv, står aldri stille, god teknisk, liker å utfordre og gjør en enorm innsats også defensivt.

Fortsetter Petter Strand i samme stil etter ferien, blir ikke han lenge i Sogndal. Strand har tatt nivået i norsk toppfotball på rekordtid. På kort tid har han tatt steget fra 3.divisjon til imponerende spill i både Tippeligaen og OBOS-ligaen.


Malaury Martin – Sandnes Ulf
2014 sesongen ble ødelagt for franskmannen grunnet korsbåndsskade. Han fikk kun fem kamper i Tippeligaen, og fikk aldri vist hvor god han er.

Jeg tror Sandnes-Ulf hadde holdt seg i Tippeligaen 2014 med en skadefri Malaury Martin. Franskmannen, med mange U-landskamper, har i vårsesongen vist hva som bor i ham. Den tidligere Monaco, Nîmes, Blackpool, Middlesbrough og Lausanne-spilleren holder et høyt nivå. Han har vært dirigenten på midtbanen. Martin er svært ballsikker, slår gode gjennombruddspasninger og er arkitekten bak mye av det offensive spillet. Får Sandnes-Ulf beholde Martin ut sesongen, kan han være forskjellen på om det blir opprykk eller ikke.


Eirik Ulland Andersen – Hødd
Eirik Ulland Andersen fikk ødelagt store deler av høstsesongen 2014, da han skadet seg i bortekampen mot Nest Sotra. Han ble stående med syv mål på 20 kamper. I 2015 har spilleren fra Haugesund vært fenomenal i Hødd-trøya.

På sine 14 starter har han notert seg for åtte mål i serien. Den offensive kantspilleren har denne sesongen vist et toppnivå som holder Tippeliga-nivå.

Han har vært en trussel for alle høyre-backer i ligaen med et herlig driv, gode dribleferdigheter, nydelig blikk og avslutninger som har vært strålende (ta en kikk på målene hans i bortekampen mot Bryne). Eirik Ulland Andersen har vært den beste spilleren i OBOS-ligaen 2015. Det er en sterk prestasjon å komme så rask tilbake med tanke på den tunge høsten og vinteren han gjennomgikk.


Mads Reginiussen – Ranheim
Klubben fra Trondheim har skuffet denne våren etter flere sesonger i toppen i den nest øverste divisjonen. Men Mads Reginiussen har vært en av få lyspunkter, og går igjen mot en god sesong på midtbanen til Ranheim.

Han har spilt samtlige minutter og scoret seks av Ranheims 20 mål denne våren. Han er drivkraften på midtbanen, og først og fremst mest kjent for sin defensive rekkevidde, men denne våren har han vært meget godt offensiv også.

Midtbanespilleren, som også var i landstoppen i langrenn i sine yngre dager, har en enorm løpskvalitet. Mads Reginiussen har i løpet av fem sesonger i 1.divisjon prestert på et meget godt nivå. Etter en svak start på sesongen, er Ranheim et av formlagene i divsjonen.

De står uten tap på sine fem siste kamper, og det skal Reginiussen – sammen med Robert Stene – ha mye av æren for. Det er kanskje på tide at han får prøve seg i Tippeligaen igjen?


Babacar Sarr – Sogndal
Senegaleseren har vært kongen på midtbanen for Sogndal. Han har en stor rekkevidde, sterk defensiv, duellsterk og slår sjelden en dårlig pasning.

Sarr er flink til å balansere midtbanen, er klok og flink til å plassere seg riktig. Det oser trygghet i det han foretar seg. Den tidligere Start-spilleren holder et høyere nivå enn den nest øverste i Norge, og har denne våren vist at han er en spiller med masse potensial.

Har vært utmerket i rollen som sentral midtbanespiller sammen med Rune Bolseth, og har spilt samtlige minutter. Sarr og Bolseth er den beste midtbaneduoen i ligaen. Han kan også brukes som midtstopper, dersom det trengs. Sammen med Otoo, er han en av lagets heteste salgsobjekter innen kort tid.


Pontus Engblom – Sandnes Ulf
Med 11 scoringer på 13 starter, er det ingen tvil om at svensken tar den ene spissplassen på vårens lag i OBOS-ligaen. Goalgetteren har spilt seg rett inn i hjertene til Sandnes-Ulf supporterne. Engblom, med erfaring fra Allsvenskan og Tippeligaen, ble hentet til Sandnes fra Haugesund før årets sesong. Han har vist at sine ekstremferdigheter som gjennombruddshissighet og hurtighet har kommet til nytte i sin første halvdel av sesongen.

Det pussige er at alle hans 11 scoringer har kommet i 1.omgang. Engblom er en klok spiller, og vi har i mange kamper sett et glimrende samarbeid mellom franske Martin og svensken. Martin har servert – Engblom har scoret. Fortsetter Pontus Engblom i samme tempo, blir han toppscorer i  2015. Pål Alexander Kirkevold (Sandefjord) ble toppscorer i 1.divisjon 2014 med 19 mål.


Steffen Lie Skålevik – Nest Sotra
I august 2013 forlot Steffen Lie Skålevik Brann til fordel for Nest-Sotra. Det endte med opprykk til 1.divisjon, og angriperen noterte seg for 12 mål i sin debutsesong i den nest øverste divisjonen.

Spissen var en del av Branns utviklingsavdeling i halvannet år, og scoret 18 mål på 36 kamper for Brann 2.

22-åringen var ønsket av danske Hobro i vinter, men klubben og hovedpersonen ble ikke enige om de personlige betingelsene.

Det kan Nest-Sotra være glad for om laget også neste sesong skal spille på dette nivået. Siden den gang har Skålevik bøttet inn mål. For et Nest-Sotra-lag i motgang, har han scoret ni mål på 15 kamper, og det er kun Sandnes Ulfs Pontus Engblom som har flere nettkjenninger.

Nest Sotra ligger sist i divisjonen, og derfor er det ekstra imponerende det Skålevik har prestert. Det er stor interesse fra mange klubber, og sjansene for at Skålevik spiller i en annen drakt til høsten er stor.