Oslo  20121205. NAV kontoret i Akersgata i Oslo.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix FOTO: ÅSERUD, LISE /
Oslo 20121205. NAV kontoret i Akersgata i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix FOTO: ÅSERUD, LISE /

Halvparten mener det er for lett å utnytte Nav

Halvparten av befolkningen mener det er for lett å jukse til seg penger fra Nav, viser en undersøkelse Ipsos MMI har utført for Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Én av fem, eller 19 prosent av de spurte, synes det er altfor lett å jukse til seg penger fra Nav. Hver tredje spurte, 36 prosent, synes det er litt for lett å utnytte Nav-systemet.

– Mange vil nok tenke at det er for lett å leve på Nav-ytelser uten å gjøre nok selv, og at velferdssystemet bare skal hjelpe deg hvis du ikke har andre muligheter, sier seniorforsker Simen Markussen ved forskningsstiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning til Dagbladet.

Han mener det er grunnlag for påstanden om at det er for lett å utnytte Nav.

– Hvis du ikke ønsker å prøve deg i jobb, men bare vil leve på trygd, kan ikke systemet hindre deg. De som jobber i Nav er ikke i stand til å gi folk nok oppfølging. Når hver enkelt saksbehandler i snitt har 150-160 brukere de skal følge opp, sier det seg selv at det er mulig for noen å snike seg unna radaren. Fra et slikt perspektiv kan man si at det er for lett å utnytte Nav-systemet, sier forskeren.

Direktør for Nav Kontroll, Sverre Lindahl, synes det er grunn til bekymring når så mange tror det er lett å utnytte Nav-systemet. (©NTB)