EUROPARÅDETS LEDER: Thorbjørn Jagland her på World Economic Forum i Davos, Sveits, tidligere i år.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix FOTO: ÅSERUD, LISE /
EUROPARÅDETS LEDER: Thorbjørn Jagland her på World Economic Forum i Davos, Sveits, tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix FOTO: ÅSERUD, LISE /

Jagland: Hellas må få slettet gjelden

Europarådets leder Thorbjørn Jagland mener EU må slette Hellas' gjeld. Dette er en realistisk løsning, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hellas' ønske om gjeldsslette har blitt avvist av EU, men Jagland stiller seg på linje med den franske økonomen Thomas Piketty som viser til hvordan blant annet Tyskland fikk slettet 60 prosent av sin gjeld ved gjeldskonferansen i London i 1953.

– Jeg mener at Piketty er kommet med en del fakta som er innlysende, og som delvis er erkjent av kreditorene. Det trengs nå en form for gjeldsslette, sier Jagland til Dagens Næringsliv.

Europarådets leder mener det er vanskelig å se noen løsning uten gjeldsslette.

– Det som er et tankekors er at disse innstrammingstiltakene som har vært gjennomført, har ført til en forverring av situasjonen i Hellas, sier Jagland, som tror det er realistisk at kreditorene vil gå med på en gjeldsslette. Det siste tilbudet som ble lagt fram for grekerne før folkeavstemningen inneholdt det Jagland tolker som elementer som ligner på gjeldsslette med avdragsfrihet og lang avskrivning.

Men kreditorene må insistere på at Hellas bekjemper korrupsjon og stanser skatteunndragelse, understreker Jagland. (©NTB)