DØMT: Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, ble tirsdag dømt til fengsel for grov korrupsjon.  FOTO: JOHANNESSEN, SARA / SCANPIX
DØMT: Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, ble tirsdag dømt til fengsel for grov korrupsjon.  FOTO: JOHANNESSEN, SARA / SCANPIX

Tidligere Yara-topper får opptil tre års fengsel

Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger er dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon. Oslo tingrett dømmer også tre tidligere direktører til mellom to og to og et halvt års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Retten finner det bevist at de fire tidligere toppene i gjødselgiganten gjorde seg skyldig i grov korrupsjon i forbindelse med Yaras framstøt i Libya og India på 2000-tallet. Saken er ifølge aktoratet den alvorligste korrupsjonssaken i norsk rettshistorie.

Tidligere konserndirektør Tor Holba er bare domfelt for medvirkning til korrupsjon i Libya, men hans daværende sjef, konsernsjef Thorleif Enger, er funnet skyldig også etter India-posten i tiltalen.

Tidligere juridisk direktør Kendrick Wallace er dømt til to og et halvt års fengsel for å ha spilt avgjørende rolle i begge forholdene. Daniel Clauw, daværende direktør for Yaras vekststrategi, er frikjent for en av postene i tiltalen, men dømmes til to års fengsel for India-forholdet.

Retten mener overføringer på flere millioner kroner til sønnene til to høytstående tjenestemenn, samt avtaler om honorarer på flere titalls millioner kroner, i realiteten var betaling for «utilbørlige fordeler», slik det heter i loven. (©NTB)