FORSVARER TERRORTILTALT: Advokaten Bushra Khalil forsvarer den terrortiltalte 48-åringen med norsk statsborgerskap. FOTO: JACOB SILBERBERG / NTB SCANPIX
FORSVARER TERRORTILTALT: Advokaten Bushra Khalil forsvarer den terrortiltalte 48-åringen med norsk statsborgerskap. FOTO: JACOB SILBERBERG / NTB SCANPIX

Advokaten til terrortiltalt (48) ante ikke om anklagene om spionasje for Iran

Den profilerte advokaten ble overrasket da TV 2 fortalte om at PST har samarbeidet med jordanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot en 48 år gammel mann med norsk og irakisk statsborgerskap startet mandag i Jordan. Han er tiltalt for terrorplanlegging og anklages for å tilhøre den utenlandske fløyen av Irans revolusjonsgarde, Quds-styrken.

PRESSETALSMANN: Mamdoh al-Ameri er den jordanske hærens pressetalsmann. FOTO: TWITTER / JORDAN ARMED FORCES
PRESSETALSMANN: Mamdoh al-Ameri er den jordanske hærens pressetalsmann. FOTO: TWITTER / JORDAN ARMED FORCES

Den jordanske hærens pressetalsmann Mamdoh al-Ameri bekrefter i en uttalelse på Facebook at 48-åringen knyttes til Iran.

Advokat Bushra Khalil, som tidligere har vært advokat for Iraks nå avdøde president Saddam Hussein, er 48-åringens forsvarer. I et telefonintervju med TV 2 tirsdag sier hun at hun ikke er gjort kjent med anklagene om at 48-åringen knyttes til Iran:

– Nei, de har ikke fortalt meg noe om tilknytning til Quds.

I går kom det frem at den terrortiltalte også er siktet for flyktningspionasje i Norge til fordel for Iran.

– Vi har aldri vært i kontakt med noen iranere i Norge, sier et familiemedlem til TV 2.

Forsvareren er heller ikke orientert om at PST har samarbeidet med jordanske myndigheter:

– Jeg har ikke hørt noe om det. Jeg er litt overrasket over denne informasjonen. Det eneste jeg vet, er at Røde Kors har besøkt ham mens han var i fengsel, sier Khalil til TV 2.

Iran nekter

Representanter for revolusjonsgarden i Iran liker ikke å bli koblet til funnet av sprengstoff i Jordan.

– Saken som har blitt offentliggjort i Jordan er grunnløs. Vi tenker at saken gjelder sjia-fobi og Iran-fobi, sier pressetalsmann for den for den iranske revolusjonsgarden, General Ramazan Sharif

Risikerer 15 år

Ifølge den jordanske hærens nettsider går saken for lukkede dører. Flere kilder med kjennskap til etterforskningen opplyser til lokale medier at de avverget det som kunne ha blitt et svært alvorlig terrorangrep. Det er første gang på ti år at noen er blitt pågrepet med så store mengder eksplosiver i Jordan, ifølge avisen Al Rai.

Khalil sier videre at aktor har fortalt henne at det er 15 års strafferamme for forholdene som 48-åringen er tiltalt for.

Familien opprørt

Flere familiemedlemmer var sammen med 48-åringen da han ble pågrepet i Amman, 3. april i år.

– Vi var hos noen venner kvelden før vi skulle tilbake til Norge. Ved åttetiden kom det 25 bevæpnede mennesker. Noen var maskert, andre ikke og de tok pappa. Vi var på en vanlig ferietur når det skjedde. De ransaket oss, men fant ingenting. Det eneste de tok var en skole-PC, sier et familiemedlem til TV 2.

 

48-åringen selv er iraker, men har familie i Iran. Han har reist noen ganger til Iran siden 2009 for å besøke en syk slektning. Familiefaren skal ha bodd i Danmark mellom 2001 og 2005. Da kom familien til Norge og de fikk norsk statsborgerskap.