Tour-rytter med blødersykdom reddet av prostituert

Alex Dowsett fikk ikke lov til å spille fotball eller rugby. Da ble han syklist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cambrai (TV 2): Britiske Alex Dowsett er en av verdens beste temposyklister og en viktig støttespiller for Nairo Quintana. Men det er ganske utrolig at Dowsett er profesjonell syklist. 26-åringen er nemlig bløder.

I en sport hvor massevelt skjer med jevne mellomrom er det ganske spesielt. Allerede da han var liten merket moren til Alex at alt ikke var som det skulle være. Guttungen kom i barnehagen med store blåmerker, og de ville ikke forsvinne. Hun var bekymret for at barnevernet ville ta fra henne lille Alex.

– Fikk ikke spille fotball eller rugby
Etter flere besøk hos legen kom det frem at Dowsett enten led av leukemi eller hemofili. Heldigvis for briten var det ikke blodkreft.

Blødersykdommen har gitt Dowsett en annerledes oppvekst.

– Jeg ikke fikk lov til å være med å spille fotball eller rugby i gymtimene. Det ga meg motivasjon til å se hva jeg kunne gjøre. Jeg prøvde meg på sporter med lav risiko. Det var jo sykkel, i hvert fall frem til jeg begynte å konkurrere. Jeg svømte også mye, for det ble sett på som en bra sport for blødere. På grunn av fysikken jeg hadde fra svømmingen var jeg rask på sykkelen. Det er en fin historie. Jeg har grunnlagt en veldedig organisasjon som heter Little Bleeders. Målet på sikt er at vi skal hjelpe barn i den tredje verden med å få tilgang til de samme medisinene jeg har tilgang til. Det er dyrt, men det kan forandre liv, forteller Dowsett til TV 2.

Som små barn flest hendte det at Dowsett skrapet seg opp. Men det var også flere alvorlige episoder i barndommen.

Reddet av prostituert
Da Dowsett var fem år fikk han problemer med anklene på ferietur til Tenerife. Gode råd var dyre da familien Dowsett ikke fant veien til sykehuset. Den lille gutten trengte behandling - raskt. Og da faren hadde kjørt seg vill på den spanske ferieøyen trengte familien hjelp. Redningen ble en lokal prostituert. Hun hev seg inn i bilen og guidet familien Dowsett til sykehuset. Det er Movistar-rytteren takknemlig for.

– Jeg får medisinen min intravenøst. Da jeg var liten var jeg feit, så det var vanskelig for foreldrene mine å finne blodårene mine. Jeg hadde et problem med anklene mine i Tenerife, og jeg trengte medisin raskt. Vi fant ikke sykehuset. Klokken var elleve om kvelden da vi plukket opp en hyggelig dame. Hun hoppet inn i bilen og viste oss veien. Det viste seg at hun var en prostituert, men hun var helt fantastisk. Vi har tonnevis med slike historier, men det er en av de beste, smiler Dowsett.

I dag ler han av hele historien. Samtidig vet Dowsett at han driver med en risikosport. På mandagens etappe til Mur de Huy lå ryttere strødd etter en stygg velt ca. 65 km fra mål. Det så ut som en slagmark, og Dowsett priser seg lykkelig over at han unngikk velten.

– Jeg har medisiner som gjør meg normal, men hvis jeg krasjer blir det litt mer panikk enn vanlig. Hvis jeg brekker et bein eller noe verre blir det mer komplisert for legene på sykehus, sier han.