<span data-lab-font-icon="icon-play" class="lab-font-icon icon-play txt-red" data-lab-color="txt-red" id="ext-gen1605"> </span><span data-lab-bold="bold" class="bold" id="ext-gen1606">VIDEO:</span> Vil fjerne fly-spriten

Vil ta fra deg øl-kosen på flyturen

Mange har fått nok av fulle passasjerer på flyturen. Mina Gerhardsen ber reiselivsbransjen om å ta mer hensyn til sikkerhet og trivselen om bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lufta er som kjent for alle. Eller? Det kan nemlig bli i overkant fuktig når vi nordmenn tar til vingene. Ifølge Luftfartstilsynet lager stadig flere fulle passasjerer bråk om bord på fly.

Èn av tre norske flypassasjerer ønsker nå å slippe å reise med fulle folk i lufta. Det viser en ny undersøkelse gjort for den ruspolitiske fellesorganisasjonen Actis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis tror mange nordmenn har gode grunner til å droppe flyfylla.

OVER: Det kan gå mot slutten for alkoholservering på flyet om Actis og mange norske flypassasjerer får det som de vil. Dette bildet ble tatt ombord på et Norwegian-fly til Tyrkia og viser et utvalg av alkohol og snacks som fotografen har konsumert.  FOTO: TV 2
OVER: Det kan gå mot slutten for alkoholservering på flyet om Actis og mange norske flypassasjerer får det som de vil. Dette bildet ble tatt ombord på et Norwegian-fly til Tyrkia og viser et utvalg av alkohol og snacks som fotografen har konsumert. FOTO: TV 2

– Vi synes det er overraskende høye tall når 35 prosent av passasjerene ønsker å ha et forbud mot alkoholservering om bord, sier hun.

Undersøkelsen viser dessuten at hele 70 prosent vil la være å drikke på flyturen for å ta hensyn til småbarnsfamilier på populære charterreiser.

– Det sender et sterkt signal til reiselivsbransjen om at de bør gi folk et tilbud om å velge. Valget kan stå mellom alkoholfri flytur eller å reise sammen med dem som vil drikke, sier Gerhardsen.

Reiseoperatør: – Mange vil drikke

Chartergiganten Star Tour sier at de er nødt til å veie flere hensyn, men legger merke til den tydelige tilbakemeldingen fra de reisende.

– Dette er noe vi ser på fortløpende. Akkurat nå opplever vi ikke dette som et stort problem. Men det finnes begrensninger her, sier Mathias Bergendahl, nordisk ansvarlig i Star Tour.

Han nevner spesielt at man ikke har lov til å ta med seg egen alkohol i flyet.

– Det setter en stopper for at visse passasjerer drikker for mye om bord. Da kan jo de flyansatte stanse å gi overstadig berusede mer alkohol.

Likevel er det en stor etterspørsel blant kundene som gjør det vanskelig å kutte ut alkoholserveringen.

– Mange vil faktisk ha tilgang på alkohol under reisen og de vil vi lytte til, sier Bergendahl.

Sikkert og trivelig

Actis ser positivt på at selskapet vurderer å endre praksisen sin, men understreker at dette ikke bare dreier seg om trivsel.

– Sikkerheten er viktig her. Om det oppstår en nødssituasjon om bord er det naturligvis en fordel å være edru. Når så mange i tillegg sier at de foretrekker alkoholfrie flyvninger mener jeg det er på tide å gjøre mer for disse passasjerene, sier Gerhardsen.