STOPPET RITTET: ASO stoppet rittet da alle ambulansene var opptatt med å pleie skadde ryttere. Det tjente Fabian Cancellara på. . REUTERS/Eric Gaillard FOTO: ERIC GAILLARD /
STOPPET RITTET: ASO stoppet rittet da alle ambulansene var opptatt med å pleie skadde ryttere. Det tjente Fabian Cancellara på. . REUTERS/Eric Gaillard FOTO: ERIC GAILLARD /

– Cancellara har mer makt enn rittkommissærene

Sportsdirektør Brian Holm i Etixx-Quick Step mener mandagens Tour de France-etappe viser at «chief commissaire» Fabian Cancellara bestemmer for mye.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mur de Huy (TV 2): Alexander Kristoffs lagkamerat Joaquim Rodriguez vant den 3. etappen opp Mur de Huy, men den store snakkisen i feltet var den forferdelige massevelten som sendte flere ryttere rett ut av årets Tour.

Omfanget av velten var såpass stor at arrangørene valgte å nøytralisere etappen for en stund, slik at skadene kunne pleies og rytterne fikk summe seg.

«Chief commissaire Cancellara»
En av dem som tjente på nøytraliseringen var Fabian Cancellara (34). Det er ikke tilfeldig, mener Brian Holm.

Brian Holm.
Brian Holm.

– Folk var ikke fornøyd med det sist, og folk kommer ikke til å være fornøyd nå, bortsett fra de som krasjet. Jeg håper de forklarer oss reglene og forteller hvor mange som må krasje for at vi skal vente, sier Holm.

– Lager Cancellara reglene?

– Det gjorde han sist i Spa. Da kalte vi ham «chief commissaire Cancellara». Han gjør en god jobb, gjør han ikke? Han har mer makt enn rittkommissæren her, sier Holm.

Han undrer seg over at hovedfeltet måtte vente i flere minutter.

– Så langt har Cancellara trukket det lengste strået. Det er aldri noen som har ventet på oss. Vi skulle gjerne kjørt spurten i går om igjen, men vi har ikke Cancellara på laget, sier Holm til TV 2 og smiler.

– Mystisk
Alexander Kristoff var ikke involvert i velten, men var likevel kritisk til Tour-arrangørens beslutning om midlertidig å nøytralisere rittet.

– Det var velt i går også. Det er rart at vi skal stoppe i dag, men ikke i går. Vi har ikke fått noen forklaring, sier han til TV 2.

– Jeg satt egentlig greit med, men siden alle veltet hadde jo utskillingen allerede skjedd. Det var slik utskillingen skjedde i går også. Men i dag skulle vi plutselig stoppe. Det synes jeg er rart, sier Kristoff.

Det synes Holm også.

– Alle undrer seg. Det var en stygt velt men ikke kjempestygt. Jeg har sett mye verre. Det virker mystisk for alle. Jeg har vært med på mange velt, men aldri sett at de har nullet løpet.

Ikke første gang
På etappen til Spa i 2011 tok Cancellara styringen og fikk hele feltet til å vente. En rekke favoritter hadde gått i bakken i løpet av dagen. Mot slutten av etappen tok Fabian Cancellara på seg sjefsrollen i feltet. Sveitseren, som på det tidspunktet satt med den gule trøyen, fikk nøytralisert jakten på utbryteren Sylvain Chavanel. 

Thor Hushovd var en av dem som var mektig irritert på Cancellara. I selvbiografien «Thor» forklarer Hushovd hvordan han opplevde situasjonen.

«Det var helt forferdelig å sitte der passiv og vite at oppløpet nærmet seg. Vi hadde slitt hele dagen for å komme i god posisjon til finalen. Hele Cervélo-laget hadde jobbet heroisk på de glatte veiene. Og nå skulle vi bare stoppe opp! Jeg skjønte mer og mer at dette var en avgjørelse vi rytterne selv tok, med Cancellara i spissen. Men jeg hadde ikke baller til å gi blaffen og spurte mot mål. Selvfølgelig var det det jeg skulle gjort.»