Begge vil være klassens mest solgte – sjekk hvem som leder nå

Passat mot Mondeo er en klassisk bilduell.

VW Passat og Ford Mondeo kjemper om de samme kundene, så langt i år her Passat kapret flest av dem.
VW Passat og Ford Mondeo kjemper om de samme kundene, så langt i år her Passat kapret flest av dem.

De har vært blant Norges mest solgte biler i flere tiår. Sent i fjor høst kom både Ford Mondeo og Volkswagen Passat i helt nye utgaver. 

Og her var det ikke noe å si på ambisjonene. VW gikk ut med et salgsmål på 4500 eksemplarer av Passat i inneværende år. Det er et historisk høyt nivå. Ford var ikke snauere. Deres mål var at Mondeo skulle bli klassens mest solgte bil, og altså selge enda mer enn Passat.

Passat leder

Etter årets seks første måneder er det jo en passende anledning å gjøre opp status. Den viser at Passat er langt fra salgsmålet sitt, men at den likevel leder i kappløpet mot Mondeo.

Så langt i år er det nemlig registrert 1.585 nye Passater, mot 1.244 Mondeo. Det gir de to modellene en markedsandel på henholdsvis 2,1 og 1,7 prosent.

Men i praksis er det nok her egentlig mest stille før stormen, det er i andre halvår 2015 at kampen virkelig vil stå.

Sterke tradisjoner: 124.470 nordmenn har kjøpt denne bilen

Alltrack kommer

Da ruller nemlig Passat ut sin Alltrack-utgave, som er ventet å ta en betydelig del av salget. Dette er en forhøyet Passat, med offroadstyling og litt ekstra terrengegenskaper. Den har vært borte fra markedet en stund, på grunn av modellskiftet. 

Volkswagen får også de første eksemplarene av den ladbare hybridutgaven av Passat til landet. Den heter GTE, og kan virkelig bli en suksess i det norske markedet. Men her er det ikke ventet kundelevering av biler før på nyåret.

Elbil, sportsbil og familiebil – i ett!

Mondeo med 4x4

Også Mondeo har en svært spennende nyhet på gang. Sent i juli/tidlig i august kommer nemlig denne bilen endelig med firehjulstrekk.

Passat har en stor andel av sitt salg med 4x4, det er ventet at Mondeo-salget får et kraftig løft når den også kommer med trekk på alle fire. Ford melder om stor interesse for denne modellen, der kontraktstengningen såvidt er i gang.

De to foregående Mondeo-generasjonenen har kun kommet med forhjulstrekk. Det har nok kostet modellen mange salg her hjemme. 

Fallende salg

Tradisjonelt sett har Passat/Mondeo-klassen vært stor i Norge, men de senere årene har salget krympet kraftig.

Veldig mange av kjøperne har gått over til SUV, samtidig som mange også har begynte å velge biler en størrelse under. 

Det gjør at Passat nå "bare" er nummer ni på oversikten over Norges mest solgte biler, mens Mondeo holder 12-plassen. Men for begges del er det altså grunn til å vente økning i andre halvår. 

Derfor blir den en av Norges mest solgte biler i 2015

Dette er Forden som skal skjemme deg bort