Her går dopingalarmen midt i TV 2-intervju

Tollvesenet på Gardermoen finner anabole steroider i luftposten flere ganger i uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har den siste uken satt fokus på de enorme mengdene doping som florerer i Norge. Ferske tall fra Tollvesenet viser en eksplosiv økning i antallet beslag, blant annet som følge av en lovendring i 2013.

Det er nå straffbart også å bruke og besitte små mengder dopingmidler.

– Doping har blitt et samfunnsproblem, sier tolldirektør Bjørn Røse til TV 2.

Da TV 2 besøkte Tollvesenets «røde sone», lagerhallen der post på vei inn til Norge blir kontrollert, går alarmen raskt. Tolloverinspektør Runar Kristiansen ser en mistenkelig pakke, og konstaterer like etter ut at en forsendelse med veksthormoner og anabole steroider igjen er funnet.

– Dette er et typisk beslag hos oss, og vi gjør slike flere ganger i uken, forteller Kristiansen til TV 2.

Se reportasjen øverst i artikkelen.

Tollvesenet: 30.000 bruker doping

Tolldirektør Bjørn Røse forteller at det meste av dopingen som blir smuglet inn til Norge er uferdige råvarer som blir foredlet til piller og doseringer i landet.

Men mange småleveranser blir bestilt via internett og kommer blant annet via flypost.

– Våre beregninger tyder på at så mange som 30.000 nordmenn kan ha brukt doping i løpet av det siste året, sier Røse til TV 2.

Ferske tall fra Tollvesenet for første halvdel av 2015 bekrefter trenden:

Fra januar til juni ble det gjort over 1 500 beslag av dopingmidler, en økning på nær 200 beslag fra samme periode i 2014.

Totalt har tollerne avdekket forsøk på å smugle 243 000 dopingenheter hittil i år.

Før helgen fortalte tidligere dopingmisbruker, voldsdømte Morten Heierdal, hvordan han fullstendig mistet kontrollen ved flere anledninger mens han brukte anabole steroider.

I dag vier han livet i jobben for Antidoping Norge, hvor han holder foredrag for unge med det som mål å hindre flere i å gå i dopingfella.

Han bekrefter at det å dope seg i forbindelse med trening er utbredt, ikke bare blant ekstreme kroppsbyggere.

– Dette har endret seg. Jeg har fått mer enn 500 henvendelser fra ungdom som doper seg, fra pårørende eller fra folk som vurderer å begynne, fortalte Heierdal til TV 2. 

SKJULT: Tolldirektør Bjørn Røse viser frem en forsendelse fra Kina som utgir seg å være mat, men som i virkeligheten er dopingmidler i pulverform. Forsendelsen ble avslørt på Gardermoen. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2
SKJULT: Tolldirektør Bjørn Røse viser frem en forsendelse fra Kina som utgir seg å være mat, men som i virkeligheten er dopingmidler i pulverform. Forsendelsen ble avslørt på Gardermoen. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2