TERRORØVELSE: Bare få dager etter at 30 briter ble drept i strandmassakren i Tunisia, holdt London-politiet sin største antiterrorøvelse noensinne i London sentrum. FOTO: PETER NICHOLLS / NTB SCANPIX
TERRORØVELSE: Bare få dager etter at 30 briter ble drept i strandmassakren i Tunisia, holdt London-politiet sin største antiterrorøvelse noensinne i London sentrum. FOTO: PETER NICHOLLS / NTB SCANPIX

Storbritannia på tå hev mot IS-terror

Tirsdag er det ti år siden London ble rammet av selvmordsaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En drøy uke etter at 30 briter ble drept i et terrorangrep i den tunisiske byen Sousse, har britiske spesialstyrker fått grønt lys til å iverksette aksjoner mot IS-ledere i Syria og Irak, ifølge The Times.

I samarbeid med de hemmelige tjenestene MI6 og GCHQ skal spesialstyrkene gå mot mål som defineres som en trussel mot Storbritannia.

I slutten av juni ble det kjent at terrorgruppen IS planla å detonere en bombe i forbindelse med en militærparade i London, og i forrige uke advarte statsminister David Cameron om at ekstremister tilknyttet Den islamske staten (IS) planlegger å gjennomføre angrep mot Storbritannia.

– Det er personer i Syria og Irak som planlegger å gjennomføre grusomme handlinger i Storbritannia og andre steder, og så lenge ISIL finnes i de to landene, er vi truet, sa Cameron i et radiointervju med BBC, der han brukte et av flere navn på ekstremistgruppen.

– Holder øye med tusenvis

Anonyme sikkerhetskilder sier ifølge Sunday Express at britiske myndigheter har vurdert å heve trusselnivået mot Storbritannia til «kritisk», noe som betyr at det er fare for en nært forestående terroraksjon.

Men å heve trusselnivået til det høyeste nivået, er imidlertid et stort og drastisk skritt. Etterretningsopplysningene som skal ligge til grunn, må være bunnsolide.

I august i fjor ble trusselnivået hevet til «alvorlig» på grunn av utviklingen i Irak og Syria. Denne endringen innebar at myndighetene mente det er svært sannsynlig («highly likely») at et terrorangrep kan finne sted i Storbritannia.

En kilde sier til Sunday Express at det er Londons østkant, West Midlands og Manchester-området man følger ekstra nøye med på.

– Myndighetene holder øye med tusenvis som vurderes som en trussel, sier kilden til avisen. 

Tirsdag er det ti år siden fire selvmordsbombere slo til mot Londons kollektivtransportsystem. 52 døde og over 700 ble skadd da bombene ble utløst på tre undergrunnsstasjoner og en toetasjers buss. I løpet av de ti siste årene er det ifølge innenriksminister Theresa May avverget rundt 40 terroraksjoner på britisk jord.