Ekspertene anbefaler at man sjekker dekktrykket så ofte som hver tredje uke. Og før bilferien er det spesielt viktig å gjøre dette.
Ekspertene anbefaler at man sjekker dekktrykket så ofte som hver tredje uke. Og før bilferien er det spesielt viktig å gjøre dette.

Nå er det ekstra viktig å sjekke dette

Men vet du hva som er riktig lufttrykk?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er det lenge siden du har sjekket lufttrykket i bildekkene dine? Da er du neppe alene. 

Ekspertene anbefaler å sjekke lufttrykket i dekkene hver tredje uke. Det er det de færreste som gjør.

– Feil lufttrykk i dekkene går utover bilens kjøreegenskaper. Det blir vanskeligere å styre bilen, og bremselengden øker. Dessuten blir komforten langt dårligere. Til sammen går dette utover sikkerheten, sier Katrine Køste, produktsjef i dekkjeden Vianor.

Sikkerhet og økonomi

– Særlig før ferien, når mange skal kjøre langt med flere personer i bilen, er det viktig å sjekke lufttrykket,  En bil som vanligvis har én person i bilen trenger sannsynligvis mer luft i dekkene hvis flere passasjerer og bagasje skal med, sier Køste, i en pressemelding.

Å slurve med luften i dekkene kan få konsekvenser.

– Både for høyt og for lavt lufttrykk reduserer dekkets evne til å få et godt grep på veibanen. Kommer bilen inn i en sving i høy hastighet, kan det være direkte farlig. I tillegg til sikkerheten er det mer økonomisk å kjøre med riktig lufttrykk. Bilen bruker mer drivstoff hvis lufttrykket er feil, sier Køste.

Ny regel kan koste norske bileiere dyrt

Mer slitasje

For høyt eller lavt lufttrykk gir også mer slitasje på dekkene, som kan resultere i punktering.

Hva som er riktig dekktrykk finner du i bilens instruksjonsbok, dessuten er det vanlig med en klistrelapp som forteller dette, på innsiden av bensinlokket, ved døren eller i hanskerommet. 

Det lyser og lyser, uten av noe er feil

Tung bil trenger mer

På de aller fleste bensinstasjoner finner du også en tabell over bilmerker og modeller, der du fyller luft. 

Det er viktig å huske at vinterdekk og sommerdekk ikke skal ha like mye luft. Dessuten at lufttrykket varierer etter hvor tungt bilen er lastet. Typisk trenger en sommerferie-lastet bil litt ekstra med luft i dekkene.

LES OGSÅ: Dette er årets beste sommerdekk