SATTE REKORD: Lavrans Solli. Her fra VM i Doha. Foto: JESSICA GOW / NTB scanpix
SATTE REKORD: Lavrans Solli. Her fra VM i Doha. Foto: JESSICA GOW / NTB scanpix

Svømme-Solli brøt drømmegrense

Ble første nordmann under to minutter på 200 meter rygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lavrans Solli satte søndag norsk rekord på 200 meter rygg med strålende 1.59,84.

Med det forbedret han sin egen norske rekord fra i fjor med 1,9 sekunder, og ble første nordmann gjennom tidene til å bryte den magiske grensen på to minutter på distansen.

– Det er klart jeg er veldig fornøyd med Lavrans. Jeg hadde forventet en norsk rekord, men dette var en del raskere enn hva jeg hadde trodd, sier landslagssjef Petter Løvberg til TV 2.

Da hadde han høyere forventninger enn hovedpersonen selv.

– Det var veldig kult å slå inn og se en tid under to minutter, sier Solli til TV 2.

– Etter forsøket trodde vi kanskje på en tid rundt min gamle pers (2.01,77 journ. anm). Ikke at det skulle gå så fort. Det kjentes heller ikke så fort ut, det var med kontroll hele veien.

Solli oppnådde tiden på den andre dagen av NM, et stevne som for ham bare er oppladning til VM i Kazan.

– Vi har ikke lagt opp til at jeg skal være i toppform her, jeg trener fortsatt store mengder. Men det er godt å se at man kan svømme fort bare på å være godt trent, sier Solli. 

Resultatet er en alvorlig formbeskjed fra svømmeren, som har 50-meteren som favorittdistanse.

Solli har imidlertid lagt om på treningen det siste året med tanke på at 50 meter rygg ikke er OL-distanse og at han derfor må kvalifisere seg på 100 og/eller 200 meter rygg.

– Nå viser han litt av det vi har sett i ham. Han har hatt en mer stabil treningssesong enn før, og jeg tror det er bra for ham når det kommer til 100-meteren at han blir bedre på 200, sier Løvberg.

100-meteren er nok fremdeles Sollis beste kort, men 200-meter-tiden er på et internasjonalt bra nivå, og hadde gitt 24.plass under OL i London. For å gå til semifinale krevdes det da 1.58,22.

Nå kan det godt være at Solli stiller på 200-meteren også i OL i Rio.

– Det er en mulighet nå. Jeg regner med at semifinalenivået kommer til å være tøffere der, men vårt mål er at alle som stiller i OL kan komme seg til en semifinale. Om han går for det vil det ikke gå utover sjansen på 100-meteren, sier Løvberg.

– Vi må jo legge listen høyere nå. Målet må være å ta A-kravet til OL på 200-meteren i VM, sier Solli.  Kravet er identisk med semifinaletiden i siste leker.

– Men det er 100-meteren jeg trener for.

To andre norske rekorder ble også satt på NM lørdag: Cecilie Waage Johannessen på 50 meter fri, 25,41, fire hundredeler bedre enn hennes egen rekord fra Bergen Swim Festival tidligere i år.

Den siste av tre VM-svømmere, Henrik Christiansen, har svømt under A-kravet til OL på både 400 meter og 1500 meter fri i NM, like bak sine egne norske rekorder.

– Jeg kan konkludere med at svømmerne er i rute, sier en fornøyd Petter Løvberg.

Fire hundredeler rekordforbedring ble det også for Runar Borgen som svømte inn til 24,21 på 50 meter butterfly og tok Armin Porobics tidligere rekord.