Hellas: Finansministeren trekker seg

Med alle stemmene talt opp, har mer enn 60 prosent stemt nei til kreditorenes forslag til kutt og reformer i Hellas. 

Finansminister Yanis Varoufakis varsler mandag morgen på sin egen blogg at han går av, tross nei-flertallet i folkeavstemningen.

«Like etter avstemningen ble jeg gjort oppmerksom på at noen eurogruppe deltakere ikke ønsker at jeg deltar på gruppens møter», skriver Varoufakis. Han legger til at han har planer om å fortsette å støtte statsminister Alexis Tsipras.

Klart nei-flertall

Grekerne gikk til valg søndag for å si ja eller nei til vilkårene kreditorene i EU og IMF har satt.

Kreditorene krever kutt og økonomiske reformer dersom Hellas skal få flere lån.

Etter hvert som resultatet begynte å bli klart, strømmet grekere som har trosset kreditorenes kutt- og reformforslag, ut i Atens gater søndag kveld.

Hundrevis ropte slagord og veivet med greske flagg, melder nyhetsbyrået AFP.

Når alle stemmene var talt opp i 02-tiden natt til mandag, viste det endelige resultatet seier til nei-siden med 61,3 prosent.

– Rekker ut en samarbeidende hånd

Hellas' statsminister Alexis Tsipras erklærte sent søndag kveld seier til nei-siden i folkeavstemningen om kreditorenes kutt- og reformkrav, men avviser at det greske folk har sagt «nei» til Europa.

– Hellas har gjort et modig valg, sier Tsipras i en TV-sendt tale til grekerne.

Med folkets støtte i ryggen gjorde statsministeren det imidlertid klart at Hellas nå er forberedt på harde forhandlinger med kreditorene:

– Det finnes ingen enkle løsninger. Men det finnes rettferdige løsninger, hvis begge sider ønsker dem. Mandatet jeg har fått er å komme fram til en levedyktig løsning, sier Tsipras.

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis mener også grekerne har gjort et modig valg.

– Fra og med i morgen, med dette modige nei-flertallet, skal Hellas be sine partnere om en enighet, sa han til journalister søndag kveld.

– Hellas vil «rekke ut en samarbeidende hånd» til landets kreditorer etter nei-resultatet, sier Varoufakis videre.

– Vi skal ringe hver og en av dem for å komme til enighet.

Innkaller til hastemøte

EU-president Donald Tusk innkaller til hastetoppmøte i eurogruppen tirsdag som følge av grekernes nei.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande tok søndag til orde for et hastetoppmøte i gruppen av 19 euroland. Senere søndag kveld bekreftet Tusk at han kaller gruppen sammen.

– Jeg har kalt sammen til eurotoppmøte tirsdag kveld klokken 18 for å diskutere situasjonen etter folkeavstemningen i Hellas, skriver Tusk på Twitter.

Brende: – Dramatiske dager i vente

– Det vi har sett den siste uken, med køer foran minibanker og usikkerhet knyttet til bankers likviditet, frykter jeg bare er toppen av isfjellet – med mindre man skulle finne en løsning de nærmeste dagene, sier utenriksminister Børge Brende (H) søndag kveld.

Han mener det avgjørende nå er hvordan regjeringen i Hellas tolker mandatet de har fått fra det greske folk:

– Hvis den med dette ikke vil gjennomføre noen reformer, blir det dramatisk. Regjeringen i Hellas bør bruke natten til å tenke seg meget nøye om, sier Brende.

Han understreker samtidig at Nei-sidens seier søndag ikke bare er en utfordring for Hellas, men også en utfordring for Europa:

– Ikke minst for EU, sier Børge Brende.

Rask avklaring

Nå som det endelige resultatet av folkeavstemningen er klart, ønsker Hellas å fullføre forhandlingene med kreditorene raskt.

– Forhandlingene som skal starte, må fullføres raskt. Vi skal gjøre alt vi kan for å avslutte raskt, sier talsperson for den greske regjeringen, Gabriel Sakellaridis, til en gresk TV-stasjon.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2