Jordras tok med seg flere bygg i Sogn

Flere uthus og dyr er tatt av et større jordskred i Krundalen, en sidedal til Jostedalen i Luster kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det 200 meter brede skredet gikk ved 9.30-tiden i Krundalen, som er en sidedal i Jostedalen i Luster kommune, skriver Bergens Tidende.

Det bor mellom 70 og 80 mennesker i området, men ingen personer skal ha blitt tatt av raset.

– Det er bare flaks. Det er mange dyr og flere uthus som ble tatt av raset. Heldigvis ingen mennesker, sier Tom Kreken, som bor like nedenfor der jordraset stanset.

– Jeg så flere uthus som ble tatt, men ingen hus det bor folk i, sier Kreken.

Han beskriver et voldsomt smell før det raste nedover fjellet.

Gravde fram sauer

Luster-ordfører Ivar Kvalen (Sp) sier raset har gått i et område med dyrket mark og sauebeite. Raset er 500-600 meter langt.

– Det startet oppe i fjellsida, sannsynligvis etter at steinmasser raste ut og utløste et større jordras, sier Kvalen til TV 2.

– Kan du si noe om ødeleggelsene?

– Så langt er det uthus eller løer som er skadet, men det verste er vel at en del av de sauene som var på beite i området kan være tatt av raset. Jeg snakket med bonden for kort tid siden, og da drev han faktisk og gravde fram sauer som sto fast i jordmassene, sier ordføreren.

Følger situasjonen tett

Kommunen er i faresonen om det skulle bli flom, og har døgnberedskap i tilfelle snøsmeltingen tiltar.

– Vi har mange store vassdrag i kommunen som er flomutsatt nå med stor snøsmelting. Det er også meldt relativt store nedbørsmengder, så vi er i full beredskap og i tett kontakt med Hydro, Statkraft og NVE.

(©NTB/TV 2)