GRAVID: Benedicte Halvorsen (25) røykte og snuste tidligere, men da hun ble gravid med førstemann sluttet hun med en gang.  FOTO: GURI GUNNES OPPEGåRD / TV 2
GRAVID: Benedicte Halvorsen (25) røykte og snuste tidligere, men da hun ble gravid med førstemann sluttet hun med en gang. FOTO: GURI GUNNES OPPEGåRD / TV 2

– Stumpet røyken da jeg ble gravid

Benedicte (25) røkte og snuste da hun ble gravid. – Jeg sluttet på dagen da jeg fant ut at jeg skulle ha barn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I underkant av 4300 norske gravide røykte fremdeles da de kom på sin første svangerskapskontroll i 2014.

Under halvparten av dem greide å slutte i løpet av svangerskapet, viser tall fra Medisinsk fødselsregister.

Det til tross for at risikoen for skader på barnet i magen er velkjent.

For høygravide Benedicte Halvorsen (25) er det komplett uforståelig at folk ikke slutter å røyke.

RØYKER IKKE: Om få dager har Hilde Serkedal (32) en liten baby. Hun kunne ikke tenkt seg å utsette barnet for røyk eller alkohol.  FOTO: GURI GUNNES OPPEGåRD / TV 2
RØYKER IKKE: Om få dager har Hilde Serkedal (32) en liten baby. Hun kunne ikke tenkt seg å utsette barnet for røyk eller alkohol. FOTO: GURI GUNNES OPPEGåRD / TV 2

– Man er jo livredd for å føde et barn med skader. Hvis man har røkt og det skjer, kommer man resten av livet til å lure på om det skjedde på grunn røyken. Det hadde jeg ikke orket, sier hun.

Røkte daglig under svangerskapet

De tankene har også en firebarnsmor TV 2 har snakket med gjort seg.

Likevel røkte hun daglig under alle sine svangerskap. Hun ønsker ikke å stå fram med navn, og skammer seg over å ha røkt.

– Jeg røkte fordi jeg ikke klarte å slutte. Jeg visste det var dumt, men jeg klarte ikke kutte ut. Det er ingen annen forklaring på det, sier kvinnen.


Hun forteller at jordmoren ikke gjorde så mye for å få henne til å slutte.

Jordmoren frarådet henne å røyke. Samtidig sa hun at hvis kvinnen ble stresset av at hun skulle slutte å røyke, var også det et hensyn man måtte vurdere opp mot skadene ved røykingen.

– Det var ikke med god samvittighet jeg røkte. Man tenker på det barnet man bærer på, og føler seg ganske bedritent egentlig, sier hun.

Reagerer kraftig på graviderøyking

Hilde Serkland (32) hadde termin for to dager siden. Hun reagerer kraftig på at over halvparten av røykende gravide, ikke greier å slutte i løpet av svangerskapet.

– Jeg syns det er veldig spesielt at man ikke slutter. Det er utrolig unødvendig å utsette barnet sitt for den risikoen, selv om man syns det er vanskelig å kutte røyken, sier hun.

Selv har hun verken røkt eller drukket alkohol mens hun har vært gravid.

– Røyking er tabubelagt

De siste 15 årene har andel røykende gravide falt markant. Mens det var drøyt 25 prosent som røkte ved første svangerskapskontroll i 1999 var det i fjor 7,1 prosent som oppga at de fremdeles røykte etter påbegynt svangerskap.

Benedicte Halvorsen mener det er blitt tabu å røyke fordi skadevirkningene er så velkjente.

– Mange av mine venner har røkt selv om de har vært gravide, og de skammer seg over det. Min mor røykte da hun gikk gravid med min søster. Men da var det ikke snakk om hvor skadelig det faktisk er. I dag har vi tilgang på informasjon og nå er røyking tabubelagt, sier Halvorsen.

Selv kuttet hun røyken da hun ble gravid.

– Jeg røykte og snuste da jeg gikk med førstemann, men sluttet på dagen da jeg fant ut at jeg var gravid, sier Halvorsen.