Vinmonopolet opplever sin største salgssvikt på 20 år

Mens grensehandelen fremdeles øker, har ikke Vinmonopolet solgt mindre siden 1992. Og det er faktisk været som kan være årsaken til det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at grensehandelen har økt med 10 prosent hittil i år. 

På Nordby senteret, like over svenskegrensen, merker de at handelen har tatt seg opp.

Se video øverst i saken.

– Jeg må jo si at så langt i år er vi veldig godt fornøyd. Rundt 100 millioner opp sammenlignet med fjoråret, sier senterleder Ståle Løvheim.

Verste på 20 år

På den andre siden av grensen er man bekymret for handelslekkasjen. Vinmonopolet opplever en salgssvikt de ikke har sett maken til på over 20 år.

– Vi må faktisk tilbake til begynnelsen av 90-tallet, under den store nedgangen i norsk økonomi, for å finne tilsvarende tilbakegang når det gjelder salg, forteller Kai G. Henriksen, administrerende direktør i Vinmonopolet.  

Foto / Grafikk: TV 2
Foto / Grafikk: TV 2

Grafikken over viser salgsutviklingen på Vinmonopolet det siste året. I juli i fjor økte taxfree-kvotene, og salget stupte. Siden mars har salget ligget 5 prosent lavere enn ett år tidligere.

Dårlig vær får skylden

– Den ene grunnen er nok at det har vært litt dårlig vær i mai, og kaldt i store deler av landet. Da drikker folk mindre. Den andre årsaken er trolig økning i grensehandelen, sier Henriksen.

Og dårlig vær er en av årsakene til at folk heller reiser over grensen for å handle.

– Skulle det være en sommerdag med regn, så er det fullt her. Fra dag til dag er det været som bestemmer som bestemmer om vi er glad eller ikke, sier senterleder Løvheim.