Politiet: Drapssiktet mann utga seg for å være advokat – lurte til seg unik informasjon 

Kristina Sviglinskaja har ifølge politiet blitt lurt til å gi fra seg verdifull informasjon til mannen som nå er siktet i Monika-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Den siktede mannen i Monika-saken utga seg for å være en advokat fra Litauen og tok kontakt med mor til Monika. Gjennom epostutveksling skaffet han seg unik informasjon om saken og fikk samtidig vite mer om mistankene som åtteåringens mor satt inne med.

Epost

En dag dukket det opp en epost i innboksen til Monikas mor, Kristina Sviglinskaja. En mann som oppgir å være advokat i Litauen skriver at han gjerne vil hjelpe henne i den fortvilte situasjon hun befinner seg i. Men med tilbud om bistand kommer også en del sentrale spørsmål fra advokaten.

Mor til Monika fatter ingen mistanke, og svarer på henvendelsene. Men mannen som utgir seg for å være advokat, viser seg å være eks-kjæresten hennes. Samme mann som i oktober 2014 ble siktet for drapet på åtte år gamle Monika.

Fisket etter informasjon

Politiets mener siktede ønsket å finne ut hvor sterkt han på det tidspunktet var koblet til saken – og at han forsøkte å fiske ut mest mulig informasjon av Sviglinskaja. På det tidspunktet han kontaktet moren var saken henlagt, og han fortsatt en fri mann.

Denne falske advokathenvendelsen er en av flere flere epost- og facebookmeldinger som nå inngår i politiets teknologiske bevisrekke. Blant annet omfatter dette en anonym Facebook-melding som ble sendt til Monikas mor fire måneder etter dødsfallet, fra noen som visste i detalj om hva som ble stjålet fra leiligheten samme dag åtteåringen døde.
Også DNA-funn på Monika og siktedes såkalte «modus», står sentralt i politiets tiltalebeslutning som trolig kommer på sensommeren.

Etterforskerne har sett nøye på all epost og Facebook korrespondanse til og fra Monikas mor – og det har igjen ledet etterforskerne til Litauen.

Norsk politi har fått bistand herfra og dermed har etterforskerne klart å koble den falske advokat-eposten til en IP-adresse i Litauen som igjen – i følge politiet – knytter seg siktede.

Hverken siktedes forsvarer eller bistandsadvokat Stig Nilsen ønsker vil kommentere saken. TV 2 har ikke lykkes å få kommentar fra politiet.