OFFERET: Jake Anderson er stiv i smilet når politisjef William Daggett forklarer hvordan elektrosjokkvåpenet føles. I beltet henger taseren som skal gi penger i kassen til politiet.  FOTO: CBS / TV 2
OFFERET: Jake Anderson er stiv i smilet når politisjef William Daggett forklarer hvordan elektrosjokkvåpenet føles. I beltet henger taseren som skal gi penger i kassen til politiet. FOTO: CBS / TV 2

Førstepremie: Gi en politiker elektrosjokk

Politiet i den amerikanske småbyen selger lodd for å få inn penger. Førstepremien sender sjokkbølger gjennom politikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pengemangelen i den lille byen Van Hunter i delstaten Iowa, har tvunget politietaten til å tenke nytt. 

ELEKTROSJOKK: Politisjefen håper å få inn noe tusen dollar fra loddsalget, som gir vinneren anledning til å sjokke en offentlig tjenestemann med en taser.  FOTO: CBS / TV 2
ELEKTROSJOKK: Politisjefen håper å få inn noe tusen dollar fra loddsalget, som gir vinneren anledning til å sjokke en offentlig tjenestemann med en taser. FOTO: CBS / TV 2

Politiet selger lodd for fem dollar per bong. Men premien til vinneren er verken fruktfat eller reisegavekort. Premien er å få ramme en folkevalgt med en elektrosjokkpistol, en såkalt taser. 

Ulovlig å heve skattene

Kampanjen har fått tilnavnet «Tase an official» - gi elektrosjokk til en politiker.

Om det er for å plassere belastningen hos dem som har ansvaret for offentlige budsjetter, er uvisst. Men gjengen i den lokale ordensmakten synes det er en god idé.

– Dette er skritt som små steder må ta for å få inn penger, til formål som det er ulovlig å øke skattene for, sier politisjef William Daggett til TV-stasjonen CBS.

Patruljebil på verksted

De siste ukene har han gjort politiarbeid med sin egen privatbil, etter at en fyllekjører gjorde det nødvendig å sende byens eneste patruljebil til verksted. 

– Bilen måtte på reparasjon i flere uker. I en privatbil har man ikke de samme mulighetene. Folk stopper ikke for deg, du har ikke samband til å tilkalle hjelp, sier han. 

Det er nettopp en ekstra politibil han og de andre i etaten samler inn penger til.

Jake Anderson jobber for kommunen i den lille byen. Han er en av to kandidater til å ta støyten når lotteriets heldig vinner er plukket ut.

– Man må lære seg å si nei til andre mennesker, påpeker han tørt overfor CBS. 

Norsk test

Innehaveren av vinnerloddet får sjansen til å treffe en av de to politikerne, med veiledning av en politibetjent. Men vinneren får også anledning til å skåne dem for sjokket, dersom han eller hun ønsker det. 

PENGELENS: Politisjef William Daggett tenker utenfor boksen når han trenger penger til en ekstra patruljebil. FOTO: CBS / TV 2
PENGELENS: Politisjef William Daggett tenker utenfor boksen når han trenger penger til en ekstra patruljebil. FOTO: CBS / TV 2

For et sjokk blir det uansett.

– Det tar noen få øyeblikk, så er du nede på bakken, sier politisjef Daggett om følelsen en taser gir deg.

Dette kan Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter sikkert skrive under på. Da Frp hadde besøk av produsenten Taser i 2012, lot han seg motvillig overtale til å være prøvekanin for våpenet.

– Som stortingsrepresentant må man både sette seg inn i det teoretiske grunnlaget, og man bør også sette seg inn i de praktiske bitene av det, legger han til.