FÅR KJØRE TEMPO: Lars Boom er frisk, sier Aleksandr Vinkourov.  REUTERS/Eric Gaillard FOTO: ERIC GAILLARD /
FÅR KJØRE TEMPO: Lars Boom er frisk, sier Aleksandr Vinkourov. REUTERS/Eric Gaillard FOTO: ERIC GAILLARD /

Nibalis stjernehjelper starter tempoetappen tross lave kortisol-verdier

Astana velger å bryte reglene til MPCC, bevegelsen for en troverdig sykkelsport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Astana-rytteren Lars Boom kommer likevel til å starte dagens tempoetappe. Det bekrefter Astana-sjef Aleksandr Vinokourov til TV 2.

– Han starter, kunne Vinokourov forteller lørdag formiddag.

– Vi ba UCI om å få erstatte Lars Boom fordi testene hans viste lavt kortisol-nivå. Det er ikke fare for helsen hans. Rytteren er i god form, og UCI sier han kan starte, sier Vinokourov.

Følg 1. etappe i Tour de France fra klokken 12.30!

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) stiller nemlig ikke like strenge krav som MPCC (bevegelsen for en mer troverdig sykkelsport) gjør. Det betyr at Astana har alt sitt på det rene når laget likevel velger å starte med Boom. 

For lavt kortisol-nivå kan være en indikasjon på doping, men det kan også skyldes dehydrering.

– Lars Boom har en medisinsk tilstand UCI kjenner til. Han får behandling for astma, noe han har hatt i mange år, sier Vinokourov.

– Jeg har alltid vært hundre prosent mot doping og ingenting forandrer det, sier Boom til den nederlandske TV-kanalen NOS.

Det var i går kveld det kom frem at Astanas Lars Boom stod i fare for ikke å få sykle Tour de France. Boom, som er regnet som en av Vincenzo Nibalis viktigste hjelperyttere når italieneren skal forsøke å forsvare fjorårets triumf i det prestisjefylle rittet, hadde for lave kortisol-verdier, noe som ikke er en doping-overtredelse, men som likevel bryter med MPCCs regler.

Nå kan Astana være tvunget til å melde seg ut av MPCC.

– Det er UCIs regler som danner det juridiske grunnlaget. MPCC vil at ryttere med lavt kortisol-nivå skal stå over ritt i åtte dager siden det er en potensiell helserisiko. Våre leger sier at det ikke er noen helserisiko. Vi følger MPCCs regler så godt som vi kan. Nå ligger avgjørelsen i deres hender, sier Vinokourov.

MPCC er en interesseorganisasjon med mål om å forsvare syklingens dopingfrie idéer i henhold til UICs regelverk. Organisasjonen ble startet i 2007 av syv profflag. Deriblant Crédit Agricole, mens Thor Hushovd fortsatt syklet for dem.

Ifølge Wikipedia er kortisol det viktigste naturlig forekommende glukokortikoidet. Det produseres i binyrebarken (cortex, hvorav navnet).

Kortisol er også kjent som stresshormonet. Det har en rekke fysiologiske effekter i reguleringen av metabolisme, immunsystem, hjerte og vekst.