Innbyggere har fått evakueringsmelding

FLÅM/OSLO (TV 2): I Luster kommune i Sogn og Fjordane har enkelte beboere fått beskjed om å forlate på kort varsel på grunn av flomfaren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I de mest utsatte områdene på Vestlandet forbereder man seg på det som kan komme. Lørdag blir nok en dag med høye temperaturer, og NVE overvåker situasjonen tett.

– Det er flere steder med kraftige elveløp, men noen plasser skiller seg ut. Stryn, Lærdal, Flåm, Odda og Voss er de kommunene hvor vi mener det er størst usikkerhet slik situasjonen er nå, sier Brigt Sandal, regiondirektør for NVEs avdeling i Sogn og Fjordane til TV 2.

Temperaturene er høye i store deler av fylket, og snøen i fjellet fortsettet å smelte. Sandal forteller at den store usikkerheten handler om når eventuell nedbør kommer, hvor den kommer og hvor kraftig den blir.

– Vi både tror og håper at dette skal gå bra hvis snøen fortsettet å smelte i samme tempo som nå. Hvis det kommer nedbør på utsatte plasser, kan det derimot skape større fare, og det kan skje raskt, sier regiondirektøren i NVE.

Frykter nedbør

I Flåm er situasjonen fortsatt under kontroll lørdag morgen. Det melder TV 2s reporter Chris Ronald Hermansen, som er på stedet.

NVE har sendt ut oransje varsel for åtte fylker. Det er det nest høyeste aktsomhetsnivået. Det er fortsatt svært mye snø i fjellene, og sommervarmen setter fart i smeltingen. Kommer det nedbør på toppen av dette, kan situasjonen bli verre.

DIREKTE: I videovinduet øverst i artikkelen kan du følge flommen i Voss.

Forberedt på å forlate

NVE har gått ut med spesifikke varsler for åtte steder i Sogn og Fjordane.

– Flåm kommune er ikke et av de stedene som er aller mest utsatt, men vi har fått vite at i Luster kommune har noen beboere fått evakueringsmelding. Det er et varsel at om hvis situasjonen tiltar, så kan de få beskjed om at de må flytte seg fra der de bor. I tillegg har Lærdal kommune satt krisestab som overvåker situasjonen og er klar til å rykke ut hvis det skulle være behov, rapporterer Chris Ronald Hermansen.

Krisestab satt

Odda-ordfører John Opdal (H) har fjorårsflommen friskt i minne. Odda sentrum ble hardt skadet i flommen. Natt til lørdag har kommmunen hatt vakthold på utsatte plasser, og lørdag formiddag holder kommunen krisemøte.

– Vi trenger å samle informasjon fra alle våre aktører ute. Det er ingen dramatikk i situasjonen foreløpig, men vi må være forberedt på at det kan endre seg raskt. Det vi frykter mest, er kraftig nedbør, sier Opdal.

I Stryn kommune har innbyggere allerede merket vannets herjinger. Stryn ble også rammet i fjor høst, men ikke så kraftig som flere andre bygder på Vestlandet, sier ordfører Sven Flo.

– Vi har fått inn melding om kjellere i kommunen som er fylt med vann. Vi følger nøye med, og er klar til å iverksette tiltak hvis det er nødvendig, sier Flo.

Mandag og tirsdag ligger det an til å bli regn i landsdelen.