Offisielt: Vi nordmenn er verdensmestere i elbil

Hver femte nybil så langt i år er elektrisk. 

De norske elbilfordelene har sørget for rekordhøyt salg av denne biltypen. Så langt i år har elbilene en markedsadel på over 18 prosent.
De norske elbilfordelene har sørget for rekordhøyt salg av denne biltypen. Så langt i år har elbilene en markedsadel på over 18 prosent.

Salget av elbiler er rekordhøyt i Norge, og helt unikt i verdenssammenheng.

Det er bare fire land hvor elbilene har kommet seg over én prosents markedsandel av nybilsalget. Norge er ett av dem, hos oss er hele 18,4 prosent av alle nybiler registrert første halvår 2015 en elbil. 

I første halvår utgjorde elbiler 13.659 av 74.392 registrerte personbiler.

e-Golf dominerer

På samme tid i fjor var det, til sammenligning, registrert 9.349 elbiler (tilsvarende 12,9 prosent av totalmarkedet.

Den dominerende elbilmodellen i år, er Volkswagen e-Golf - med 35,4 prosent av markedet. Etter en sterk junimåned, der 2.617 elbiler ble registrert, ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), løftet den elektriske andelen seg litt igjen - etter noe svakere tendens i april og mai.

Derfor fikk elbilkjøperen hevet kjøpet

Interesse fra hele verden 

- Salget er bra - og fantastisk i verdenssammenheng. Samtidig ser vi at salget nå har begynt å stabilisere seg, og at vi for første gang på lenge ikke ligger an til salgsdobling året sett under ett, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening, i en pressemelding.

Statistikken for første halvår gir grunn til å tro at det vil bli registrert rundt 25.000 elbiler i år. I fjor viste fasiten 18.090 nye elbiler.

- Verden blir stadig mer oppmerksom på det vi har fått til, og interessen for den norske elbilsuksessen er fortsatt stor. Bare de siste to ukene har Elbilforeningen hatt besøk av delegasjoner/journalister fra Taiwan, Sør-Korea og USA, sier Bu.

Elbil-suksessen fikk en storebror

Bestselgere

Det er den elektriske utgaven av Volkswagen Golf som er bestselgeren i Norge. Etter 4.829 registreringer i første halvår, er det registrert mer enn 6.800 e-Golf i Norge - og det i løpet av bare et drøyt år på markedet.

Renault Zoe legger et sterkt kvartal bak seg, og ble tredje mest solgte elbilmodell i juni - bak e-Golf og Tesla Model S. I løpet av de første 5-6 månedene er registrert 580 Mercedes-Benz B-Klasse ED. Det gir en markedsandel på 4,2 prosent.

Kia Soul Electric ville hatt langt flere enn 382 registreringer (åttende mest registrerte elbil) i første halvår,  om det ikke var for leveringsproblemene importøren har hatt.
Lille Smart ForTwo ED står med 39 registreringer etter de første par månedene i offisiell import.
Smart elbil, en liten prisbombe

Hva velger du, styggtøff SUV eller smart elbil?