Flomfare på Vestlandet:
Her smuldrer elvekanten opp
Innbyggerne i Lærdal lever utrygt etter at NVE fredag hevet flomfaregraden til nest høyeste nivå.
– Det er helsefarlig å gå ytterst på kanten her. Du må ikke....
Sier Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim (Sp) mens grunneier Mark Brooks tråkker på kanten av elva Kuvella i Tynjadalen, slik at løsmassene raser ned i elven.

Elveleiet har høyst ustabile jordmasser, og vil ifølge Brooks bli "spist til frokost" dersom vannmassene øker og elva går over sine bredder.
Det vil også skje, ifølge grunneieren.
– Bare vent. Nå er det så stor snøsmelting i fjellene at om få timer vil det være mye mer vann i denne elva, sier Brooks, som sammen med mange innbyggere på Vestlandet frykter en ny storflom, lik den de opplevde i fjor høst.
Store ødeleggelser
For den gang ble flere hus skadet i Lærdal Flåm, Odda og flere steder, etter at vannmassene økte og elvene gikk over sine bredder.
Nå lever innbyggerne på Vestlandet atter en gang farlig, etter at Noregs Vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag hevet flomfaren til nivå tre, som er den nest høyeste graden.
Grunnen er den plutselige sprengvarmen, som for alvor har satt i gang snøsmeltingen i fjellene.
– Vi tror ikke det blir like ille som i fjor høst, men det kan bli en del skader. Vi er engstelige for været, for alt avhenger av hvor mye nedbør som kommer fremover, sier NVE-direktør Per Sanderud.
– Vi føler avmakt
Imens må innbyggerne i Lærdal bare vente og se om flommen kommer, og hvor alvorlig den eventuelt blir.
– Man føler en slags avmakt for det er så store krefter i vannet. Når det først går den gale veien så kan man ikke gjøre noe. Da må man bare stikke, sier Solheim.