– Utøvere som går over streken må være med å ta ansvar

Ronny Nilsen tar selvkritikk, men mener retningslinjene var klare nok og varsler sanksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går kunne TV 2 avsløre at det pågår en større oppvask internt i Friidrettsforbundet påfølgende en fylleskandale etter lag-EM i Tsjeboksary.

Et brev ført i pennen av flere utøvere  ble sendt til utvalgte styremedlemmer i Friidrettsforbundet og den sportslige ledelsen, der det kommer fram en rekke grove påstander mot toppledelsen i norsk friidrett. Brevet tar for seg flere episoder fra banketten etter mesterskapet.

Utøverne mener den norske ledelsen var fraværende da en utøver drakk seg overstadig beruset utover kvelden og etterlyser klarere retningslinjer.

Felles ansvar

Sportssjef Ronny Nilsen var i byen, men var ikke tilstede på den nevnte banketten. Han mener retningslinjene i utgangspunktet er klare på at slik oppførsel ikke er tillat.

– Det som jeg reagerer litt på er at dette skjer midt i sesongen, i en tid hvor utøverne jakter kvalifiseringskrav til internasjonale mesterskap. Det skjer også i et viktig mesterskap for Norge, sier Ronny Nilsen til TV 2.

– Så her har utøveren et ansvar som er underspilt?

– Her har alle sammen et ansvar. Lederne må ta et ansvar for videre oppfølging og også utøverne som var med på dette her og som i dette tilfellet også gikk over streken.

– Vil det bli sanksjoner mot utøveren?

– Det har vært et tydelig brudd på de regler vi har. Det er allerede tatt opp med utøver, og vil følges videre opp. 

Innrømmer feil

Nilsen innrømmer imidlertid at han kunne ha håndtert saken bedre, og sørget for at flere ledere var tilstede på banketten der de visste det kom til å bli servert alkohol.

– Jeg er veldig glad for at utøverne valgt å gå videre med saken når de føler at det er noe de vil ta tak i. Det første jeg gjorde med brevet var å si at jeg skulle ønske vi hadde flere med under selve middagen. Jeg dro ikke selv siden jeg hadde oppgaver på utøverhotellet, men jeg kunne sørget for at vi hadde flere på plass. Da kunne kanskje denne hendelsen vært unngått, sier Nilsen.

Friidrettsforbundet har hatt alkoholforbud på juniormesterskap, mens det på seniormesterskap har vært mer litt mer fritt.

– Vi har ikke hatt alkoholforbud fordi vi ikke har hatt denne typen hendelser. Det har vært opp til utøverne selv å vurdere om de vil ta et glass til maten, spesielt etter mesterskap, sier Ronny Nilsen.

– Det står imidlertid tydelig i de reglene man har at man ikke skal være beruset.

Innstramming av reglene

Friidrettsforbundet sender med såkalte samspillsregler til hvert internasjonale mesterskap. De sier litt om hvilke holdninger og retningslinjer som gjelder.

Nå går det mot en innstramming av disse.

– Vi kan ikke ha det slik at utenomsportslige forhold drar bort fokuset fra det sportslig. Det er viktig at vi i fremtiden følger opp de reglene vi har.