KAN SPARE SEKUNDER: En ny tempohjelm er Alexander Kristoffs hemmelige våpen før lørdagens prolog.
KAN SPARE SEKUNDER: En ny tempohjelm er Alexander Kristoffs hemmelige våpen før lørdagens prolog.

Hemmelig tempohjelm skal sørge for Kristoff-suksess

– Jeg ser ut som et romvesen, sier Alexander Kristoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utrecht (TV 2): Lørdag klokken 16:46 ruller Alexander Kristoff ned fra startrampen på prologen i Tour de France.

I glohete Utrecht er det små marginer som kan bli avgjørende. Utstyret er spesielt viktig. I varmen kan litt for mye luft i dekkene fort vise seg å bli skjebnesvangert.

Se tempoetappen fra kl. 12.30 på TV 2 og tv2sumo.no.

– Ser ut som et romvesen
Bekledningen er også avgjørende i sekundstriden som venter. I forbindelse med Tour de France har Katjusja-laget fått designet en spesialhjelm som skal gi Kristoff en ørliten fordel vis-a-vis konkurrentene. 

– Jeg ser ut som et romvesen. Vi er skumle i hvert fall, humrer Kristoff når han viser frem hjelmen til TV 2.

Han mener det i hvert fall ikke er en ulempe å få det nyeste utstyret på markedet.

– De lager aldri dårligere utstyr enn før, slår han fast.

Har du Kristoff på Tour-managerlaget ditt? Her kan du sette opp ditt eget drømmelag!

I utgangspunktet ønsket ikke Kristoff å snakke om den hemmelige hjelmen før lørdagens tempo, men seinere på dagen lettet han på sløret.

– Vi kunne egentlig kjørt med hjelmene i Sveits, men vi fikk ikke lov. Vi skulle spare det til Tour de France, sier han.

Spesialtrent på tempo
Men det er ikke bare utstyret som er på plass. I etterkant av vårklassikerne dro Kristoff og trener Stein Ørn til Northamptonshire for å besøke Mercedes AMG Petronas høyteknologiske testsenter. Der testet Kristoff en ny sittestilling. Han fikk også hjelp til kalibrering og justering av utstyret.

– Når Alexander sykler rundt 50 kilometer i timen, kommer han til å spare ti prosent i vindmostand med de nye endringene. Når man begynner å regne om til tid, dreier det som om mange sekunder, har trener Stein Ørn tidligere forklart til Procycling.

Selv om Kristoff har gjort fremskritt på tempo medgir 27-åringen at han regner med å tape rundt 30 sekunder per mil mot de store tempokanonene. Prologen i Utrecht er i underkant av 14 kilometer lang. Med 45 sekunder frem til de beste blir det vanskelig for Kristoff å ta den gule trøyen i løpet av den første uken, men med en god tempo kan Kristoff være på skuddhold av det aller gjeveste tekstilet i Tour de France. Da må han trolig være i underkant av 30 sekunder bak etappevinneren.

Stjerneryttere drømmer om gul trøye
Edvald Boasson Hagen har tidligere fortalt at han har skumle planer den første uken. Han er en av flere ryttere Kristoff helst ikke bør ligge for langt bak. Peter Sagan, Michael Matthews, Michal Kwiatkowski og John Degenkolb er andre ryttere som har ambisjoner å å sitte i den gule trøyen i løpet av den første uken. 

Etter den 3. etappen til Mur de Huy vil både Kristoff og Boasson Hagen få en fin pekepinn på hvor realistisk den gule drømmen er. Da må avstanden til ryttere som Sagan, Matthews, Kwiatkowski og Degenkolb helst ikke være for stor. Også sammenlagtrytterne Vincenzo Nibali og Alejandro Valverde er aktuelle kandidater til ledertrøyen, mens tempokanoner som Tony Martin og Fabian Cancellara vil prøve å forsvare ledelsen de etter all sannsynlighet vil ha etter prologen.

Vinneren av hver etappe får 10 bonussekunder. Nummer to får seks bonussekunder, mens nummer tre får fire bonussekunder. Det betyr at Kristoff trolig må ta mange bonussekunder på 2. etappe, 4. etappe og 5. etappe for å ha mulighet til å sitte i gult før lagtempoen (9. etappe) 12. juli. 

– Det er en del etapper i starten som ikke passer meg. Jeg tror Edvald nesten har en bedre sjanse enn meg. Han kjører mye bedre enn meg på tempo. I NM kjørte han en gnistrende tempo. Han kan sikkert fint henge med opp Mur de Huy, sier Kristoff.