– Drikker lederne, er det større sannsynlighet for at utøverne gjør det samme

TV 2s ekspert Johan Kaggestad mener fylleskandalen bør få konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 kunne i går avsløre at det i etterkant av lag-EM i Russland har vært full oppvask i norsk friidrett.

Se TV 2s reportasje øverst i saken!

Den 24. juni ble det sendt et brev ført i pennene av flere utøvere til utvalgte styremedlemmer i Friidrettsforbundet og den sportslige ledelsen, der det kommer fram en rekke grove påstander mot toppledelsen i norsk friidrett. Brevet tar for seg flere episoder fra banketten etter mesterskapet. Utøverne mener den norske ledelsen var fraværende da en person drakk seg overstadig beruset utover kvelden.

Til TV 2 bekrefter visepresident i Friidrettsforbundet Tore Hordnes nå, som også var styrets representant på banketten, at én utøver vil få en reaksjon. Brevet fra utøverne skal også styrebehandles under NM i Haugesund.

Håper friidrettsforbundet setter fokus

Generalsekretær i Norges Friidrettsforbund Inge Andersen mener friidrettsforbundet må behandle denne saken selv.

– Jeg har hatt en samtale med Svein Arne Hansen. Vi har fått forsikringer på at det vil skje allerede på neste møte, sier Andersen til TV 2.

– Er dette forenlig med verdiene dere står for?

– Norsk idrett har jo en policy når det kommer til alkohol. Det er viktig at man som toppidrettsutøver holder seg unna alkohol når man skal prestere. Vi har jo et begrep som heter 24-timersutøveren. Jeg håper friidrettsforbundet setter fokus på dette nå.

TV 2 har fått bekreftet at Olympiatoppen mottok brevet, men anså dette som en internsak i friidrettsforbundet. Verken Hanne Haugland (verdensmester i høyde 1997 og coach ved Olympiatoppen) eller toppidrettssjef Tore Øvrebø ønsker å kommentere saken.

– Øvrebrø kan ikke se at denne saken berører Olympiatoppens samspill med friidrettsforbundet, så han ønsker ikke å uttale seg, formidler idrettstoppen via sin medierådgiver Halvor Lea. 

Manglende forståelse for regelverket

TV 2s ekspert Johan Kaggestad mener det ikke er en ukultur i friidrettsforbundet. Han har tidligere vært involvert i forbundet og i Olympiatoppen.

– Nei, jeg tror ikke det er noen ukultur. Men det viser manglende forståelse for det regelveket når du representere Norge. Når du reiser fra Gardermoen, og er en del av landslaget, da er det et alkoholforbud i henhold til retningslinjene, sier Kaggestad til TV 2.

Eksperten mener det er et felles ansvar for at retningslinjene overholdes.

– Det er et utøver-, trener- og et lederansvar. Når trenere og ledere ikke ser at forbudet overholdes må de gripe inn. Når de ikke gjør det så må det få konsekvenser, utdyper Kaggestad.

Lite forenlig

– Hvordan synes du de norske lederne håndterte denne situasjonen?

– Nå kjenner jeg ikke denne episoden i detalj, men det holder ikke. Hvis lederne og trenerne drikker, så er det større sannsynlighet for at utøverne gjør det samme. Lederne og trenerne er rollemodeller, og når de ikke klarer å følge så klare retningslinjer holder det ikke. Toppidrett og prestasjoner er lite forenlig med alkohol, svarer Kaggestad.

Eksperten forteller at norske ledere, trenere og utøvere må regne med at det serveres alkohol på slike arrangement utlandet.

– Det er andre kulturer i andre land. Men det gjør ikke at man skal opptre slik likevel. Det forsvarer ikke episoden synes jeg.

Håpløs kommentar

Et av punktene i brevet er da tre kvinnelige utøvere prøvde å få med seg en overstadig beruset jente med seg hjem på første buss. Da skal President i Norges Friidrettsforbund og Det europeiske friidrettsforbundet Svein Arne Hansen kommet forbi og gitt følgende kommentar: «Får jeg være med og kline?». Hansen vedgår å ha kommet med en flåsete kommentar, men skal ikke ha vært full under arrangementet.

– Det henger ikke på greip. En helt håpløs kommentar, forklarer Kaggestad.

– Bør dette få konsekvenser for Hansen eller noen andre i forbundet?

– Det er brudd mot de etiske retningslinjene i norsk toppidrett. De bør diskutere årsakene til hvorfor dette skjedde. Det bør få konkvenser. Nå har ikke resultatene de siste årene vært bra. De har mildt sagt vært begredelige. Men nå er det kulturen jeg er opptatt av. Hvis ledelsen legger opp til en kultur som ikke er forenelig med toppidrett, så må de i alle fall endre atferd. Jeg vil tro dette blir en sak internt. Så bør det bli en sak mellom utøveren og Olympiatoppen, avslutter Kaggestad.