Leger advarer mot teppe på barnevognen: – Babyen kan dø  

Ekspert oppfordrer folk som ser barnevogner med teppe over til å si i fra - på en ok måte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommer betyr varmere vær for både voksne og barn. For de aller minste blir det varmt i solsteken, og mange barn søker skygge for solen i barnevognen. 

Men ekspertene advarer nå på det sterkeste mot å pakke vognen inn i dekkende tepper. 

Tidligere barnlege, og nå rettsmedisiner og spesialist på barnedød, Torleiv Ole Rognum sier overoppheting, sammen med mageleie og røyking, er vanligst årsak når små barn dør uventet. 

Øverst i saken kan du se hvor varmt det ble i vognen i løpet av 20 minutter da TV 2 testet dette i sommervarmen.

Kan dø 

Han oppfordrer alle foreldre til å droppe teppe over vogna i sommervarmen. 

– Ikke legg teppe over vogna. Det blir raskt for varmt for barnet, og det kan i verste fall føre til at barnet dør, sier Rognum til TV 2. 

Når man i sommervarmen legger teppe, pledd eller i noen tilfeller plasttrekk, tett over kalesjen på barnevognen så får ikke barnet nok luft. Selv om ønsket er å skjerme barna mot sollys kan det ende fatalt. 

– Barna må ha tilgang på nok frisk luft. Ved å legge noe tett over vognen samler det seg opp CO2, barna blir svært varme og får ikke puste, sier Rognum. 

Små barn er mer sårbare overfor varme enn voksne. De har større kroppsoverflate i forhold til vekten og størrelsen sin. Barna blir derfor ikke kvitt varmen som oppstår i vognen. Rognum råder folk som ser tildekkende vogner til å si ifra på en pen måte. 

– Jeg har selv sagt fra da jeg så et teppe over vognen i stekende varme. Vi må tørre å si ifra. Ikke utidig, men på en ordentlig måte, og når vi mener noen gjør noe helt galt, sier han. 

Pakker inn barna 

I varmen kan det være vanskelig for voksne å vite hvordan barna har det, og om de er kalde eller varme. Rognum sier det er en tendens til at foreldre tar på barna for mye klær i varmen. 

– Foreldre har underlige tanker om dette. De kan selv ligge i trusa, men pakker på ungen flere lag med klær, gjerne en lue, før de legger dem på saueskinn. De er redd for at barna skal fryse, men en god regel er at barnet ikke skal ha på mer klær enn man selv har, sier Rognum. 

– Livstruende 

Professor og barnelege Ola Didrik Saugstad sier varmen i en barnevogn kan stige raskt ved å legge teppe over. 

– Det går veldig fort, særlig i solsteken. Barnet kan utvikle hypertermi, som betyr en forhøyet kroppstemperatur. Kommer temperaturen opp mot 42 grader kan det være livstruende, sier Saugstad. 

I tillegg til at det kan bli svært varmt i en barnevogn, kan temperaturen i bilen bli høy. Bileiere må aldri forlate barn eller hunder i biler som står i solsteken.

Han mener hovedregelen er at barnevognen aldri bør stå i solen. 

– Setter du vognen i skyggen så er det ikke behov for å dekke til vognen med teppe. Det er viktig å huske at barna ikke klarer å si ifra selv, de bare døser inn i varmen, sier barnelegen.