INNSAMLING: Amber Roof, søsteren til Dylann Roof som sto bak kirkemassakren i Charleston, samlet inn penger på folkefinansieringsplattformen GoFundMe. Pengene skulle blant annet gå til parets bryllupsreise.  FOTO: GOFUNDME / SKJERMDUMP
INNSAMLING: Amber Roof, søsteren til Dylann Roof som sto bak kirkemassakren i Charleston, samlet inn penger på folkefinansieringsplattformen GoFundMe. Pengene skulle blant annet gå til parets bryllupsreise. FOTO: GOFUNDME / SKJERMDUMP

Massedrapsmannens søster ba om penger til bryllupsreise ti dager etter massakren

Amber Roof slettet den nettbaserte kampanjen etter kraftige reaksjoner.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 21. juni skulle Amber Roof gifte seg med forloveden Michael Tyo. Men da Ambers lillebror, 21 år gamle Dylann Roof, skjøt og drepte ni mennesker i en metodistkirke i Charleston i Sør-Carolina, måtte bryllupet avlyses.

Angrepet skjedde bare fire dager før det planlagte bryllupet. Nå raser mange amerikanere i sosiale medier etter at Amber laget en innsamlingskampanje som skulle dekke kostnadene knyttet til den ødelagte dagen, samt en bryllupsreise.

Ba om penger til drømmereise

Amber Roof opprettet kampanjen på nettstedet GoFundMe. Målet var å samle inn 5000 dollar, det vil si nesten 40.000 norske kroner. Pengene skulle gå til regninger og parets drømme-bryllupsreise. I tillegg fortalte Amber at de ville gi ti prosent av beløpet til kirken hvor massakren skjedde, ifølge The Post and Courier.

– Vår bryllupsdag var full av sorg, smerte og skam, skjemt av handlingene til én mann, skrev hun på siden som ble opprettet den 27. juni.

– Charleston-massakren fant sted, og våre liv ble forandret for alltid. Mediene misbrukte vårt privatliv, publiserte alle bryllupsdetaljene og ødela vår drømmedag. Ødela den første dagen av Michael og mitt liv sammen.

– Jeg er sjokkert

Kampanjen ble omtalt i en rekke amerikanske og internasjonale medier, og debatten eksploderte i sosiale medier. Også på selve innsamlingssiden reagerte flere kraftig på initiativet, skriver The Post and Courier.  

– Dette må være den mest selvsentrerte og ufølsomme pengeinnsamlingen jeg noen gang har sett, og jeg er sjokkert over at GoFundMe ikke har slettet deg allerede, raste en kvinne. 

– Jeg kan ikke forestille meg smerten og sorgen som din egen bror har påført så mange fantastiske og hyggelige mennesker, og du fantaserer om å la noen andre finansiere bryllupsreisen din, skrev en annen. 

Slettet innsamlingen

Enkelte uttrykte også sorg og sympati overfor paret. 

– Jeg har også en egoistisk bror som har ødelagt noen av mine spesielle dager, skrev en bruker som ga ti dollar. 

FJERNET: Innsamlingsaksjonen ble senere stanset.  FOTO: GOFUNDME / SKJERMDUMP
FJERNET: Innsamlingsaksjonen ble senere stanset. FOTO: GOFUNDME / SKJERMDUMP

En annen ga ni dollar, én dollar for hver av ofrene i massakren, ifølge USA Today

Torsdag ble imidlertid kampen fjernet. Da hadde paret samlet inn rundt 13.000 kroner. 

Mediesjef Kelsea Little i GoFundMe bekrefter overfor NBC News at det var Dylann Roofs søster som startet kampanjen. 

Dylann Roof har tidligere tilstått at han begikk drapene i den afroamerikanske kirken. Motivet hans var at han ønsket å starte en rasekrig. Massedrapsmannen Dylann Roof har også publisert et ekstremistisk manifest på internett hvor han oppfordret til borgerkrig i USA.