MENNESKEHANDEL: I Drammen tingrett ble tre personer funnet skyldig og dømt for grov menneskehandel. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MENNESKEHANDEL: I Drammen tingrett ble tre personer funnet skyldig og dømt for grov menneskehandel. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Tre personer dømt for grov menneskehandel

En 64 år gammel mann, datteren (37) og hennes eksmann (35) er dømt for å utnytte indiske gjestearbeidere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre drev plantebedrifter i Buskerud, og hentet gjestearbeidere inn fra India. 

Ved firmaene jobbet gjestearbeiderne lange dager til en lønn på ned i 13 kroner per time. Et vitne, som også jobbet ved en av bedriftene, forklart at de indiske arbeidstakerne sjelden hadde fri. 

De jobbet fra morgen til midnatt, i verste fall fra klokken 06.00 til klokken 2400. De arbeidet alle dager i uken og hadde bare fri 17. mai, sa kvinnen i retten.

Strengere straffer enn påstand

Hun tok også initiativ til å varsle myndighetene om arbeidsforholdene. Dette førte til kontroller av Skatteetaten og Arbeidstilsynet. Men ingen av arbeidstakerne fra India fortalte om forholdene de jobbet under da. 

64-åringen ble dømt til fem og et halvt år i fengsel. Hans datter (37) ble dømt til tre år og seks måneders fengsel, mens den 35 år gamle eksmannen hennes ble dømt til fire og et halvt år i fengsel.

Dette er strengere straffer enn statsadvokat Kristian Nicolaisen hadde lagt ned påstand om. Han hadde bedt om 4,5 års fengsel for 64-åringen, 3,5 års fengsel for 35-åringen og to års fengsel for den 37 år gamle kvinnen.

Tapt arbeidsfortjeneste

De er dømt for grov menneskehandel. De må også betale 500.000 i tapt arbeidsfortjeneste til de tre inderne som er fornærmet i saken, i tillegg til 75.000 kroner til hver av dem. 

64-åringen og 35-åringen ble også for grovt trygdebedrageri, mens 37-åringen ble dømt for grov økonomisk utroskap. 64-åringen ble dessuten dømt for å unndra omsetning på mer enn seks millioner kroner og mva-bedrageri på 1.255.000 kroner.

Drammen tingrett slår fast at de indiske arbeidstakerne var i en sårbar situasjon.

– En person i et fremmed land, uten kunnskaper om språket, uten penger, bosatt på arbeidsstedet, med bopel betalt av arbeidsgiver, i jobb under ulovlige arbeidsforhold og med en arbeids-og oppholdstillatelse knyttet til denne konkrete arbeidsgiveren, er klart i en sårbar situasjon, heter det i dommen.

Retten slår også fast at de ansatte var i en underlegen posisjon i forhold til arbeidsgiveren, og at de fryktet represalier og hjemsendelse dersom de opponerte.

Vesentlig for definisjonen av tvangsarbeid er også om de ansatte frivillig kan avslutte arbeidsforholdet, noe Drammen tingrett slår fast at de ikke kunne.

Alle anker

Ingen av de tre erkjenner straffskyld. Forsvarere til alle tre sier til Drammens Tidende at alle tre vil anke sakene til lagmannsretten.  

– Vi er ikke enige i rettens avgjørelse, og anker saken, sier den 37 år gamle kvinnens forsvarer Bjørn Erik Rødser til DT.no.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen sier til avisen at han tror saken vil gå helt til Høyesterett, på grunn av manglende rettserfaring innenfor menneskehandel.