Slik har du aldri sett Mannen før

Videoen fra det ustabile fjellpartiet viser hvor store krefter som er i sving den dagen det raser. Torsdag var det ny økning i bevegelsene i fjellet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fjellt Mannen på vestsiden av Romsdalen i er blant fjellpartiet som er under konstant overvåkning av NVE. 

Mannen har beveget seg et par centimeter i året. Med den store snøsmeltingen denne sommeren, er det større fare for at fjellet skal rase. 

Siden slutten av mai har fjellet bevegd seg 40 millimeter per døgn, og fra slutten av september til nå har det flyttet seg 350 millimeter totalt.

Overflaten på rasområdet er på størrelse med en fotballbane.

– Raset er et skrekkscenario. Det er enorme menger stein som vil dundre nedover fjellsiden, mot hus, hytter og Raumabanen, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune om situasjonen.

To dager med økning

Onsdag meldte NVE om en økning i bevegelsen i Veslemannen, som er en del av Mannen. 

– Veslemannen har hatt en liten økning i bevegelsene i øvre del det siste døgnet. Bevegelsene i øvre del er på mellom fire og fem millimeter per døgn, meldte NVE på sin Facebook-side onsdag.

Torsdag var det ny økning i denne delen av Mannen.

– Fjellpartiet Veslemannen, som er en liten del av det ustabile fjellet Mannen, har hatt en liten økning i bevegelsene i øvre del det siste døgnet. Bevegelsene i øvre del er opptil 5,5 millimeter per døgn, skriver NVE torsdag.

I nedre del av fjellet er det små bevegelser. Fare graden er gul, det vil si moderat fare og midt på skalaen.

Fra søndag om mandag er det meldt regn. Det er nettopp kombinasjonen regn og mildvær som kan skape raskere snøsmelting, og dermed få bevegelsene i fjellmassene til å tilta. 

Skred og flom

Opp til 180.000 kubikkmeter stein står i fare for å rase ut fra fjellet. dette tilsvarer 18.000 lastebillass.

Fjellet er rundt 1300 meter høyt over havet.

Dersom det raser er folk og eiendommer i fare for å bli truffet, og elva Rauma kan bli demmet opp slik at det oppstår flom som rammer hundrevis av mennesker.