KUTTER VIDERE: Få hadde forutsett at riksbanksjef Stefan Ingves ville kutte styringsrenten torsdag. Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix
KUTTER VIDERE: Få hadde forutsett at riksbanksjef Stefan Ingves ville kutte styringsrenten torsdag. Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix

Sjokkerer ekspertene: Svenskene setter ned renten til MINUS 0,35 prosent

Sveriges Riksbank forklarer rentekuttet med det økonomiske kaoset i Hellas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret i Sveriges Riksbank besluttet torsdag å senke styringsrenten med 0,10 prosentenheter til -0,35 prosent.

– Usikkerheten i omverdenen har økt og konsekvensene av situasjonen i Hellas er vanskelige å bedømme, skriver Riksbanken i en pressemelding.

Lurte ekspertene

Seks av sju sjeføkonomer som Aftonbladet hadde snakket med før rentebeslutningen, tippet at renten skulle forbli uendret.

– De liker virkelig å overraske. Jeg synes det er flott at vi tar feil iblant. Riksbanken vil vise at de virkelig kommer til å gjøre det som kreves for å få opp inflasjonen, sier økonom Christina Söderberg i Compricer til Aftonbladet.

I utgangspunktet betyr negativ rente at man må betale for å ha penger stående i banken og at man får betalt for å ta opp lån. Slik er det ikke blitt i Sverige ennå. Flere banker opererer med boliglånsrente på rundt 2 prosent og innskuddsrente på brukskonti på 0 prosent.

Liten betydning for Norge

Norges Bank kuttet styringsrenten til rekordlave 1 prosent 18. juni. Sveriges rentekutt vil neppe få noen betydning for hva Norges Bank vil gjøre ved neste korsvei, mener analysesjef Pål Ringholm i Swedbank.

– Personlig tror jeg ikke dette øker sjansen for at Norge får noe nytt rentekutt, sier Ringholm til TV 2.