STORE FORVENTNINGER: Microsoft slipper Windows 10 29. juli med mye nytt og litt gammelt. FOTO: SKJERMDUMP / MICROSOFT
STORE FORVENTNINGER: Microsoft slipper Windows 10 29. juli med mye nytt og litt gammelt. FOTO: SKJERMDUMP / MICROSOFT

Windows 10: Kabalen er tilbake

Snart kan alle som bruker Windows 7 og 8.1 oppgradere til flunkende nye Windows 10.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

29. juli lanseres det nye operativsystemet i 129 land. Oppgraderingen er gratis for de som har en datamaskin som kjører en nyere versjon av Microsofts operativsystem.

Windows 10 skal gi en bedre brukeropplevelse for de som bruker mus og tastatur og sørge for en mer sømløs brukeropplevelse mellom datamaskiner og bærbare enheter som mobiler og nettbrett.

– Windows er tilbake i gamet og de er på offensiven som selskap, sier Magnus Brøyn, byråleder i Coxit PR, til TV 2.

Satser mobilt

– De fikk ny toppsjef i fjor, og Satya Nadella, som han heter, har rukket å gjøre mye. De har fokus på det mobile og kjøpte også Nokia for ikke så veldig lenge siden. Så det skjer mye med Microsoft, og vi har alle et forhold til disse vinduene. De kommer nå også på Xbox-maskinen og på de nye brillene fra Microsoft. Vi får vinduer overalt, sier Brøyn.

Windows 8.1 skulle integrere funksjonalitet mellom nettbrett og datamaskin, men var lite vellykket i manges øyne. Nå skal det hele bli enklere. Microsoft dropper dessuten nettleseren Explorer. Den nye nettleseren heter Edge og gir blant annet mulighet til å ta notater direkte i nettleseren.

Sikkerheten skal være innebygd så man slipper å bruke eksterne virusprogrammer. Microsoft kommer også med en taleassistent som gjør at du kan prate direkte til datamaskinen.

– Det har vært mulig å gjøre med Google en stund, men vi gjør det kanskje ikke så mye fordi vi synes det er litt merkelig, sier Magnus Brøyn.

Disketter havner på teknologi-skraphaugen

Noen ting forsvinner i Windows 10, ifølge nettstedet Teknofil. Støtten for disketter er det kanskje ikke så mange som vil savne. Den innebygde støtten for å spille av DVD blir også borte. Men er du en ihuga bruker, er det selvsagt mulig å laste ned gratisprogrammer som lar deg se DVD på datamaskinen.

Windows Update forsvinner også. Hittil har det selv vært mulig å styre oppdateringer på datamaskinen, men dette vil skje automatisk i Windows 10.

Samtidig er det klart at den gode, gamle kabalen gjør comeback på startmenyen. I mange år var kabal, minesveiper og hjerter fast inventar i Windows. I Windows 8 ble spillene fjernet, men nå er de tilbake i operativsystemet.

– Det har vært litt fram og tilbake, men den siste beskjeden jeg har fått, er at de er med i ny og forbedret versjon, sier Christian Almskog, direktør for Windows og Surface i Microsoft Norge.

– Det har vært noen utfordringer med at det blir ulike versjoner på tvers av språk og regioner. Men i norsk og engelsk utgave er alle tre spillene med, sier Almskog.

Automatisk nedlasting

Windows-brukere som registrerer seg hos Microsoft, får Windows 10 automatisk inn på maskinen natt til 29. juli. Andre må hente det nye systemet via Microsoft Update.

– Det skal bli en positiv, gjenkjennbar opplevelse fra Windows 7 som tar med seg en del av det som var bra fra Windows 8, sier Christian Almskog.