Under stuegulvet skjulte det seg en 2000 år gammel hemmelighet

Familien holdt kulturskatten hemmelig i tre år, men nå viser de frem funnet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var da familien skulle pusse opp huset sitt i bydelen Ein Kerem i Jerusalem for tre år siden at de gjorde oppdagelsen. Skjult under gulvplankene i hjemmet fant de nemlig en mikvé, som er et jødisk rituelt bad. 

Siden da har de holdt «skatten» skjult under et teppe. Først nylig bestemte de seg for å fortelle myndighetene om det spesielle funnet, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. 

2000 år gammelt

Israelske myndigheter opplyste onsdag at badet er 2000 år gammelt, men godt bevart. Badet består av en trapp som fører ned til det som en gang var et basseng. Badebassengene ble brukt i forbindelse med jødiske renselsesritualer.

Arkeologer har også funnet keramikk og steinkar fra den samme tidsperioden.

Den anerkjente arkeologen Amit Reem sier at det ikke er helt uvanlig at familier rundt Jerusalem finner jødiske antikviteter begravd under husene sine. Han beskriver imidlertid oppdagelsen som viktig. 

– Oppdagelsen forsterker hypotesen om at det under Den andre tempelperioden var en jødisk bosetning i området som i dag er Ein Kerem, sier han til Jerusalem Post

Var nysgjerrige

I et intervju sier kona i familien at det var bygningsarbeiderne som oppdaget badet.

Kona sier at hun og mannen var usikre på hva de hadde funnet, og fortsatte den planlagte oppussingen. Men de laget også to tredører i gulvet, slik at de beholdt tilgangen til badet. Inngangen skulte de med et teppe. De var imidlertid nysgjerrige og ville vite mer om hva de hadde funnet. Til slutt klarte de ikke å styre seg, og fortalte myndighetene om funnet.   

Familien trenger ikke å flytte, men det jødiske badet vil bli bevart.