Dette nødnummeret må du lære deg

Begynn og pugg, for fra 1. september skal et nytt nasjonalt nummer til legevakten brukes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du trenger medisinsk hjelp som ikke er akutt, så behøver du ikke å ringe 113. Det sekssifrede telefonnummeret du må pugge er: 116 117. 

For fra 1. september trer en ny ordning i kraft, etter at regjeringen vedtok nye krav til akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus i mars. Legevaktsentralen skal over hele landet motta henvendelser via nummeret 116 117, og du vil så svar fra nærmeste legehjelp. Ved behov viderekobles samtalene til Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral(AMK).

– Vil skape mindre køer

Sykepleier, Camilla Brenna, som bemanner legevaktstelefonen i Glåmdal, jubler over den nye tjenesten. 

– Det blir veldig bra! For pasientene vil det bli ett nummer å forholde seg til, derfor tror vi flere vil ringe for å få den hjelpen de trenger. Hvis vi kan hjelpe flere over telefon, så kan det bidra til at vi får mindre køer på legevaktene. Det vil nok også avlaste AMK-sentralen, sånn at de pasientene som vanligvis blir satt over til oss, ringer direkte, sier Brenna.

Onsdag kom statsminister Erna Solberg på besøk til Glåmdal interkommunale legevakt,  for å se hvordan den nye ordningen vil fungere. Der har de allerede samlet legevakttjenesten for fem Hedmarks-kommuner.  

– Hvis noe skjer, så skal du kunne vite hvor du skal ringe, uansett hvor i landet du er. På den måten slipper du å lete etter de ulike legevaktsnumrene i hver kommune. Jeg tror også at flere av de som trenger legehjelp, men som ikke er akutt, kommer til å ringe riktig person, sier Solberg. 

Må pugge

Hvis du trenger hastehjelp, skal du fremdeles ringe 113. Men hvis du trenger råd eller lettere medisinsk hjelp, skal du taste det nye nummeret – som også er et gratisnummer.

Med fire nødnumre blir det mye å pugge, for det går allerede i ball for mange. Da TV 2 testet folk på gaten, var det et fåtall som visste hvilke nødnummer som gjelder for de ulike tjenestene.

Også statsministeren måtte øve seg på de ulike numrene før hun ble intervjuet av TV 2. Se video øverst i saken.

Strengere krav

Den nye akuttmedisinforskriften stiller også strengere krav til bemanningen på ambulansebiler. Det må være med minst to personer, der minst én må ha autorisasjon som ambulansearbeider. Den andre må ha autorisasjon eller lisens som helsepersonell.

Kravene til leger i kommunal legevakt er også skjerpet. Leger som har vakt alene, må enten være spesialist i allmennmedisin eller være godkjent allmennlege med tre års veiledet tjeneste. I tillegg må legen ha gjennomført 40 legevakter, eller ha arbeidet ett år som allmennlege i kommunen.