Dette er den mest amerikanske bilen av alle 

Selv om den slett ikke er amerikansk ...

En Toyota går helt til topps i kåringen av den mest amerikanske bilen av dem alle.
En Toyota går helt til topps i kåringen av den mest amerikanske bilen av dem alle.

Detroit, Henry Ford og hans legendariske samlebånd,T-Ford, store krombefengte dollarglis og ikke minst General Motors (GM) med Chevrolet i spissen.

Det er bare noe av det vi tenker på når det er snakk om om amerikansk bil og bilindustri.

USA er liksom bilen hjemland – og har alltid vært det. Ferdig snakket. Nå viser det seg at dette nok er i ferd med å gå ut på dato og at det er i overkant konservativt tenkt.

Chevrolet forsvinner fra Norge - og Europa

Lange og stolte tradisjoner

Det er slutt på at biler av skikkelig stål og med store motorer bare kommer fra USA. Og at japansk bilindustri bare lager "riskokere" med strikkmotor og mye billig plast.

Og for all del. USA har all grunn til å være stole av bilindustrien sin og bilene sine. Men det er nok også på tide å se på saken med litt nye øyne.

For niende året på rad har nettstedet Cars.com kåret den mest amerikanske bilen av alle. For å i det hele tatt komme med på listen, må minst 75 prosent av alle delene være produsert i USA. Enten av produsenten selv, eller av amerikanske underleverandører.

Ford Mustang test: Den amerikanske drømmen

Bare 7 av 101 modeller kvalifiserer

For fem år siden var det 29 bilmodeller inne på listen. I fjor hadde dette krympet til 11. I år er det bare 7 bilmodeller som inneholder nok amerikanskproduserte deler for å bli med

Dette til tross for at det produseres 101 forskjellige bilmodeller i USA.

Du har sikkert skjønt tegningen allerede. Den mest amerikanske bilen er en bil som av veldig mange IKKE forbindes med USA i det hele tatt.

Den kalles tilbake – på grunn av et klistremerke

Dobbelt Toyota i tet

Den bilen som innholder flest amerikanske deler av alle – og som dermed kan smykke seg med tittelen "Den mest amerikanske bilen av alle" i 2015 – er nemlig Toyota Camry.
For å strø ytterligere salt i såret, kan vi jo nevne at Camry vant foran Toyota Sienna.

Begge disse bilene produseres i USA, hvor de også bruker amerikanske underleverandører.

Først på tredjeplass finner vi et amerikansk bilmerke. Den plassen kapret nemlig Chevrolet Traverse foran en annen japaner, Honda Odessy. Mens vi på femteplass finner amerikanske GMC Acadia.

Så vi kan vel bare, nok en gang,  konstatere at verden er i endring og at ting ikke lenger er som de en gang var ...

Les også: Snipp snapp snute – så var disse bilmerkene ute