Kreftsyke Anita er første gjest på pasienthotellet til 380 millioner

Pingvin-hotellet i Tromsø har  med sine 243 rom og nesten 500 senger kostet 380 millioner kroner. Det har staten betalt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag formiddag ble den første gjesten ønsket velkommen til landets, ja enkelte påstår Europas, største pasienthotell, Pingvin-hotellet på Universitetssykehuset i Tromsø.

Anita Knutsen behandles for kreft, og er ofte uker av gangen inne til strålebehandling. Nå kan hun og andre pasienter sjekke inn på et hotell med alle fasiliteter – inne på sykehuset.

– I stedet for å ligge på ei avdeling, så blir det her noe helt annet. Det kan ikke sammenlignes, sier hun til TV2.

Men med sine 243 rom og nesten 500 senger blir sykehotellet også en konkurrent til Tromsøs øvrige hoteller. En konkurrent finansiert over statsbudsjettets helsedel.

HOTELL: Det nye pasienthotellet i Tromsø.  FOTO: TV 2 / TV 2
HOTELL: Det nye pasienthotellet i Tromsø. FOTO: TV 2 / TV 2

– Staten har jo latt Helse Nord bygge et fullservice sykehotell i konkurranse med det private næringsliv og hotellene i byen. Vi liker det ikke, men det er realiteten, sier avdelingsdirektør Geir Solheim i NHO Reiseliv i Nord-Norge.

Med et nytt integrert hotell mene sykehusledelsen å spare penger. En pasient på ei vanlig avdeling koste fra 3 til 5000 krone døgnet. Å la dem bo på hotell er langt rimeligere. Men som valg av sykehus, har pasientene også fritt hotellvalg.

– Med tanke på den konkurransesituasjonen vi i dag har, så er det slett ikke umulig at det er billigere å bo på et hotell i byen, sier Solheim.

Men det er pasienter som  Anita og pasientene sine pårørende som er Pingvinhotellets prioriterte gjesta. Gjester som kommer, uten å ville det.

– Ingen ønsker å bli syk, men når man først blir det og kommer og kan bo som det her. Så er jo det kjempefint, sier hun.