HVEM FORTJENER Å VINNE? Fra venstre: Daniel Hoelgaard, Susanne Andersen, Petter Fagerhaug, Tobias Foss, Petter Fagerhaug og Ingvild Gåskjenn.
HVEM FORTJENER Å VINNE? Fra venstre: Daniel Hoelgaard, Susanne Andersen, Petter Fagerhaug, Tobias Foss, Petter Fagerhaug og Ingvild Gåskjenn.

Statoils talentpris - sykkel: Hvem er Norges største sykkeltalent?

Vi har plukket ut seks kandidater – du bestemmer vinneren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager nå!

TV 2 Sporten har tidligere – i samarbeid med Statoil – kåret vinneren av Statoils talentpris innen fotball.

Nå er turen kommet til å finne det største sykkeltalentet og du kan hjelpe til med det.

Her følger informasjon om alle de seks nominerte, og du kan avgi din stemme i boksen til høyre i saken.

Klikk deg også inn og se alle reportasjene om hvert talent til høyre på siden.

Se og følg alle Tour-etappene i vårt nye livesenter!

Tore Navrestad, Sviland BMX:

Han har målt en makswatt på over 2300. Kraften han produserer fra start får han opp i 60 km/t på bare to sekunder. BMX-talentet Tore Navrestad er klar for nye steg.

I juni gikk Tore Navrestad ut av videregående skole, og nå skal all tid vies til sykkelsatsningen.

– Jeg syklet lenge kun for moro, men i 13-års alderen startet jeg med målrettet trening for å bli verdens beste.

For nå er Tore en heltidsutøver, og mengden trening BMX-kjøreren legger bak seg er ikke rent lite.

– Utenom sesong blir det gjerne tre økter for dagen, mens det blir to i sesong. Jeg trener opp mot 900 timer i året. Det er ganske mye for 40 sekunder med sykling.

Som første års senior er nivået naturlig nok høyere, men Tore vil til toppen.

– Det krever mer trening, mer styrke og utholdenhet. Men etter noen år så er jeg forhåpentligvis der jeg skal være.

Daniel Hoelgaard (22), Team Joker:

Han kan bli vår neste sykkelproff. Daniel Hoelgaards retur til et norsk lag før sesongen har gitt han resultatene som kan ta han ut i verden igjen. Denne sommeren skal han på treningsleir med Tinkoff-Saxo.

Daniel Hoelgaard var en del av kontinentallaget til Etixx-QuickStep i to år, men før sesongen signerte han for Team Joker.

– Det føles som jeg sykler med en kompisgjeng. Jeg har det veldig gøy med sykkel nå, og stoler veldig på lagkameratene mine, sier Hoelgaard.

For de gode resultatene har kommet etter returen til Norge, og han tror steget mot en proffdrøm er nærmere enn noen gang.

– Om jeg er så heldig å få et tilbud om en proffkontrakt ønsker jeg meg til et lag hvor kommunikasjonen foregår på engelsk, og at laget har fokus på unge ryttere.

Susanne Andersen (16), Stavanger SK:

Med latteren på lur flyr Susanne Andersen ned bakkene i 80 km/t. Hun er vant til tøft kjør, og har alltid blitt matchet med de beste. Tidligere i sommer ble hun norgesmester på tempo i juniorklassen.

Susanne Andersen har blitt en del av det talentfulle sykkelmiljøet i Rogaland. Med Katjusja-rytterne Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm og rytterne på kontinentallaget Team Coop-Øster hus, får 16-åringen nok av prøvelser på trening.

– Jeg har alltid trent med gutta, og fått konkurranse derfra. Jeg har aldri vært best i gruppa, og har alltid måtte kjempe for gode plasseringer.

Susanne har alltid fulgt samme treningsfilosofi som det Alexander Kristoff har gjort med Stein Ørn, og likhetene med spurtkanonen er mange. Susanne er en spurter. Hun blir trent av sin pappa Steen Nielsen, som igjen har vært med å trene Kristoff. Også trener hun mye styrke gjennom hele sesongen, noe som er sjeldent for syklister.

– Jeg startet med styrke da jeg var en del yngre, og har fått et godt grunnlaget for å trene tunge vekter. Med mye styrke gjennom sesongen kjører jeg veldig jevnt gjennom hele sesongen, også får jeg spissa spurtene mine, Sier hun.

Og på hver eneste økt er pappa med. Ikke som pappa, men som trener.

– Jeg kan være rimelig vanskelig å håndtere, det kan jeg innrømme. Men ingen av oss er langsinte, så det går fort over igjen. Pappa har en enorm kompetanse innen trening, og han kjenner meg nesten bedre enn meg selv. Jeg kunne ikke at en bedre trener, bekrefter Susanne.

Tobias Foss, Lillehammer CK:

I juni ble Tobias Foss Norgesmester på hjemmebane. Både på fellesstart og lagtempo. Allerede neste år blir han kontinentalrytter hos Team Joker. Men unggutten har ikke dårlig tid, og er vant med å ta livet med ro.

Tobias har vokst opp på Vingrom, like utenfor Lillehammer. I landlige omgivelser har en av Norges største sykkeltalenter blitt formet.

– Jeg kunne ikke bedt om en bedre oppvekst. Det er veldig stille her, og vi hører knapt biler. En Idyllisk plass.

Og interessen for sykling kan han takke den kuperte hjemplassen for.

– Det er en del bakker hjem fra fotballbanen, og etter treningene pleide pappa å tilby meg 20 dytt som jeg måtte fordele selv. Jeg ble bedre og bedre til å sykle oppover, og kjørte til slutt hele bakken opp uten hjelp. Det var en morsom måte å lære sykkel på, sier Foss.
Tobias trives i sitt eget selskap, og de lange rolige turene sykler han gjerne alene. Men han rekker ikke kjede seg av den grunn.

– Jeg tenker på utrolig mye rart, men det går mest i regning. Jeg regner på tider, avstander og snittfart. Da jeg hadde fransk på skolen ble det pugging av gloser. Men likevel setter jeg stor pris på den sosiale delen sykkelsporten gir meg, sier Foss.

Petter Fagerhaug, Lillehammer CK:

Av årets seks talenter er Petter Fagerhaug den eneste som representerer terrengsykling. Men sykkeltalentet fra Gjerdrum har allerede vist at han kan mer enn å briljere i ullent terreng.

– Sykling generelt er veldig morsomt. Jeg har sykla utrolig mye, lekt masse med sykkel. Det er viktig å beholde gleden med sykkel, selv om man satser seriøst.
For at det satses seriøst er det liten tvil om. Selv om det er rundbane han vil bli aller best i, har han vist strålende resultater på landeveissykkelen. I juni ble han Norgesmester på lagtempo i juniorklassen. Tidligere i vår har han også representert landslaget på landevei, og levert gode resultater.

– Rundbane er hovedfokus for meg, men å få kjøre landevei samtidig er veldig moro og gir meg nye erfaringer jeg kan ta i bruk på rundbane.
Petter husker godt hvordan sykkelkarrieren startet med lek og moro i gata. Etter hvert deltok han på konkurranser hvor han ble grusa av konkurrentene.

– Jeg så hvor fort de andre sykla, og jeg var helt klar på å bli best. Så jeg jobba hardt for å bli like god som de. Men så oppdaget jeg at jeg faktisk kjørte fra de, og da fikk jeg virkelig kjenne på mestringsfølelsen.

Til høsten starter han på siste året ved NTG Lillehammer. Sykkelsatsningen fortsetter, men om Petter til slutt ikke blir proff vet han at livet likevel vil bestå av sykkel.

– Jeg er lidenskapelig opptatt av sykkel. Om jeg blir proff eller ei, så skal jeg jobbe med sykling når jeg blir eldre.

Ingvild Gåskjenn (17), Horten og Omegn Cykleklubb:

Hun vinner nesten alt hun kommer over. Gode resultater gjennom vårsesongen ble kronet med seier på juniorenes fellesstart under NM på Lillehammer. Men dette er bare starten for det unge talentet.

– Jeg drømmer om å bli best. Verdensmester, det er målet. Jeg skal bli verdensmester som senior, så jeg har ikke satt noe eksakt tid for når det skal skje, men det er målet, sier Ingvild Gåskjenn.

Hun har en bred idrettsbakgrunn, hvor foreldrene lot henne prøve ut det meste.

– Jeg har vært innom fotball, håndball, seiling, turn og friidrett. Jeg tror det har gitt meg mange fine erfaringer fra fine idrettsmiljøer og tror det har vært viktig for min utvikling, sier hun.

Selv om sykkel tar mye av hennes tid, er også kombinasjonen med skole veldig viktig for den pliktoppfyllende Wang-eleven.

– Jeg bruker veldig mye tid på skole, kanskje litt for mye. Jeg burde vært flinkere til å slappe av innimellom. Men det er viktig for meg å ha noe å falle tilbake på den dagen jeg ikke sykler lengre.