Se hva kongeørn-mammaen gir til barna

BODØ (TV 2): I reiret ligger tre revevalper, deler av en reinkalv og en skjære. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var et sjeldent syn som møtte fjellklatrer og biolog Kenneth Mjelle da han klatret opp til et ørnerede i Salten i Nordland. 

Et kongeørnbarn var midt i et måltid for voksne – foran fuglen lå det tre revevalper, deler av en reinkalv og en skjære.  

– Det var en stor oppplevelse for meg, sier fjellklatrer og biolog Mjelle.

Foreldreørn sirkler over

I vår og sommer er han innleid av fjelltjenesten i Statskog for å ta DNA- og fjærprøver av kongeørn.

– Kongeørnen bygger ofte reir på utilgjengelige plasser og det er sjelden man kommer så tett på en kongeørn familie som på denne måten, forteller Mjelle.

SULTEN: Da fjellklatrer Kenneth Mjelle fant kongeørn, hadde fuglen litt av et måltid foran seg.  FOTO: KENNETH MJELLE / STATSKOG FJELLTJENESTEN
SULTEN: Da fjellklatrer Kenneth Mjelle fant kongeørn, hadde fuglen litt av et måltid foran seg. FOTO: KENNETH MJELLE / STATSKOG FJELLTJENESTEN

– Klørne til kongeørnen er skarpe, så man må være veldig oppmerksom når man tar blod- og fjærprøver samtidig som foreldrene sirkulerer med ørneblikk over hodet ditt, forklarer Mjelle.

Rovdyr

Siden kongeørna er et utsatt rovdyr som forsyner seg godt av matfatet og er til stor ergrelse for lokale reineiere og sauebønner, ønsker ikke Mjelle å fortelle nøyaktig hvor reiret lå, men nøyer seg med beskrivelsen Salten i Nordland.

– Jeg måtte bruke tau og klatre et godt stykke for å nå fram, og det var litt av et syn og en opplevelse, forklarer Mjelle.

Unike bilder

Over hele landet er det satt i gang en intensiv hekkeovervåkning av arten. Nytt av året er at man også tar DNA- og fjærprøver, forteller Jim Tovås Kristensen, utmarkskonsulent
hos fjelltjenesten i Statskog.

– Vi er kun i selve reiret i svært kort tid slik at vi ikke forstyrrer ørnen mer enn nødvendig nå på tampen av hekkesesongen. Denne sommeren har vi vært og tatt prøver i ti reir. I noen av tilfellene er reirene forlatt, og det ligger kun egg tilbake, sier Kristiansen.

– Hvor unike er bildene som Kenneth Mjelle har tatt?

– Reirene til kongeørna er ofte svært utilgjengelig i bratte fjell, så det er sjelden man kommer så tett på ja, forklarer Kristensen.

Lovende bestand

Det er Miljødirektoratet som har ansvaret for prosjektet og som er svært viktig med tanke å se hvordan det går med bestanden av kongeørn i Norge.

– Det ser lovende ut. Det er et bra år med god tilgang på byttedyr for ørnen, sier Kristensen.