Krekar-venn utvist fra Danmark for terroroppfordringer

Bokhandler Sam Mansour (55) er fratatt dansk statsborgerskap og blir utvist for alltid etter oppfordringer til terror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en historisk dom er dansk-marokkaneren Sam Mansour onsdag dømt til å miste sitt danske statsborgerskap som han har hatt i 31 år og han blir i tillegg utvist fra Danmark på livstid.

Mansour er også idømt fire års fengsel for å ha oppfordret til terrorhandlinger.

Dommen er historisk, aldri før har en overtreder av loven blitt dømt til å bli frakjent sitt statsborgerskap i Danmark på livstid, melder TV 2 Danmark.

55-åringen er i Danmark kjent som «Bokhandleren fra Brønshøj», og skal i årevis ha oppfordret til drap på navngitte personer, støttet terrorisme og overtrådt rasismeparagrafen, slår Østre Landsret fast i dommen. Flere av de ulovlige ytringene har Mansour lagt ut på Facebook.

Venn med Mulla Krekar

Sam Mansour skal flere ganger ha møtt Mulla Krekar i Norge, ifølge ABC Nyheter.

Han ble første gang kjent i Norge da han i 2003 ble arrestert etter å ha filmet sikkerhetsinstallasjonene ombord på fergen mellom København og Oslo.

– Mansour har hatt en del kontakt med Mulla Krekar i Norge. Mansour var i 1997 i Oslo for å lage et video-intervju med Mulla Krekar om situasjonen i Irak, som siden har vært en del av propagandamaterialet Mansour har sendt rundt i verden, har forfatter og journalist Morten Skjoldager tidligere sagt til Dagbladet.

Frykter utvisning til Marokko

Mansour er også funnet skyldig i å fremme terror ved å promotere tre bøker av den omstridte predikanten Abu Qatada.

Sam Mansour kommer opprinnelig fra Casablanca i Marokko, men kom til Danmark gjennom familiegjenforening med søsteren og har bodd der siden 1984.

Han ble dansk statsborger i 1988.

Marokko har i årevis anmodet Danmark om å få Mansour utlevert, mistenkt for å ha stått bak eller oppfordret til terrorhandlinger i landet.

I retten gjorde Mansour det klart at han frykter en utvisning til Marokko.

– Jeg kommer til å bli henrettet, sa Mansour i retten.

Nettverk av terrorister

Allerede i 2007 ble Mansour idømt 3,5 års fengsel for å ha oppildnet til terrorhandlinger.

I retten kom det frem at den danske sikkerhetstjenesten mener Mansour har forbindelser til et nettverk av islamistiske terrorister som enten er mistenkt , siktet eller dømt for terror.

Disse innbefattet blant annet Omar Abdel-Rahman, kjent som «Den blinde sjeiken». Han soner en livstidsdom i USA for den første bombingen av World Trade Center i 1993.

Mansour skal også hatt kontakt med den ledende al-Qaida terroristen Ayman al-Zawahiri, og materiale som stammer fra Mansours forlagsvirksomhet ble funnet hos Mohamed Atta som antas være hovedmannen bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Materiale fra Mansour dukket også opp hos en av de terrormistenkte bak Madrid-attentatet i 2004.

Hyllet Osama bin Laden

Mansour er blitt beskrevet som ideolog for et europeisk terrornettverk. Han skal dessuten ha hyllet og forherliget fremtredende danske jihadister.

Etter avsoning av dommen i 2007 ble Sam Mansour i 2014 igjen tiltalt etter terrorparagrafen for blant annet å ha oppfordret til terror via sosiale medier.

Siktelsen gikk blant annet ut på at han ifølge politiet har hyllet og delt en video av danske islamister som skyter på kjente dansker som Anders Fogh Rasmussen, Naser Khader, Kurt Westergaard, Lars Hedegaard, Morten Storm og Ahmed Akkari.

Politiet fremla også dokumentasjon på at Mansour via Facebook oppfordret til væpnet jihad (hellig krig) og hyllet hellige krigere. Han skal også ha hyllet den avdøde leder av al-Qaida, Osama bin Laden, og terrorangrepet på World Trade Center i USA 11. september 2001.