Flygerne slo av motoren – 43 døde

Ny rapport bekrefter at en pilotfeil førte til flystyrten i Taiwan i februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flystyrten ble fanget opp av flere dashbordkameraer, og bildene gikk verden rundt.

ATR-72-flyet fra TransAsia Airways fikk problemer med den høyre motoren kort tid etter avgang fra Taipei. Av ukjente årsaker reagerte flygerne med å dra ned motorkraften på den venstre motoren, som fortsatt gikk som den skulle. Fly med to motorer skal normalt kunne holde seg i luften med bare én motor.

Traff drosje

Flyet steilet og krasjet i en grunn elv. Rett før det traff bakken, streifet flyets venstre vinge en motorveibro og en drosje mens flyet lå i nær 90 graders vinkel mot venstre. 43 mennesker døde i styrten. 15 overlevde.

– Pilotene gjorde en feil her. Det som gjør dette enda mer utrolig og uheldig, er at feilene ble gjort selv om det var tre piloter i cockpit, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Reuters sitter med hovedpunktene i rapporten, som vil bli offentliggjort torsdag. Datautskrifter bekrefter og utdyper det som kom fram i den foreløpige rapporten noen dager etter ulykken. 

Pilotene måtte testes

37 sekunder etter at flyet tok av, gikk en alarm av som indikerte feil med høyre motor. Fem sekunder senere reduseres motorkraften på venstre motor. Noe senere kuttes drivstofftilførselen til venstre motor.

Diskusjonen i cockpit avslører forvirring om hvilken motor som har problemer. Samtidig går flere alarmer om at flyet er i ferd med å steile. Flygerne forsøker å starte venstre motor igjen, men det er for sent.

Etter ulykken har alle TranAsias 55 ATR-piloter måttet gjennomgå en test for å bevise at de kan håndtere en situasjon hvor flyet mister motorkraft. Alle unntatt én besto testen, skriver The Guardian. Selskapet har dessuten gjennomført en rekke endringer for å bedre sikkerheten.

– Det er vanskelig å tro at kapteinen skrudde av feil motor, men det var det som skjedde. Det er derfor alle TransAsias ATR-piloter ble testet, sier en kilde til Reuters.