KOLOMBIANSK STJERNERYTTER: Lørdag sykler Rigoberto Urán sitt tredje Tour de France. Med seg i bagasjen har kolombianeren en tragisk historie. AFP PHOTO/ JAIME REINA
KOLOMBIANSK STJERNERYTTER: Lørdag sykler Rigoberto Urán sitt tredje Tour de France. Med seg i bagasjen har kolombianeren en tragisk historie. AFP PHOTO/ JAIME REINA

Faren ble drept av paramilitære – Tour-stjernen måtte selge lodd for å overleve

Bli bedre kjent med Rigoberto Urán og hans tøffe vei fra trange kår i Colombia til toppen av sykkelsirkuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager nå!

Du har nok sett ham i feltet. Den langhårete kolombianeren som gir kraftige Mick Jagger-vibber. Men der frontfiguren i Rolling Stones har vært vant med å klatre til topp på spillelistene, er hans «look alike» på sykkelsetet tilsvarende dyktig til å klatre i bratte bakker og fjell.

Mistet faren som 14-åring
Rigoberto Urán (28) snører lørdag på seg sykkelskoene for sin tredje deltakelse i Tour de France som en del av et meget sterkt Etixx-Quick Step-lag. Men veien dit har vært lang og tøff for den klatresterke kolombianeren.

Fra like under 2000 meters høyde i landsbyen Urrao vest for Medellín vokste Urán opp med foreldrene og en søster. Det var her, gjennom farens lidenskapelige sykkelinteresse, at Urán fikk øynene opp for syklingen.

– Faren min sa en dag at jeg burde bli med i den lokale sykkelklubben i Urrao. Jeg sa at jeg skulle gjøre det, og jeg ble med bare åtte dager før et temporitt i Urrao. Jeg hadde ingen idé hvordan rittet fungerte, så treneren måtte faktisk si at det handlet om å komme fortest mulig til mål. Jeg gjorde det, og jeg vant, sier Uran.

Men livet til den da 14 år gamle Urán ble raskt snudd fullstendig på hodet. Faren dro ut på sykkeltur en morgen, men kom aldri tilbake. 

– Vi er blitt fortalt at han var en av tre personer som ble drept. En paramilitær gruppe tok tre personer fra veiblokaden og tvang dem til å stjele dyr fra en stor bondegård. Etterpå ble de drept, sier Uran.

Tragedien gikk hardt inn på Urán, som hadde et tett forhold til faren.

– Han tok det veldig hardt, stakkars. Jeg husker hvor modig han var. Alle tre ble enige om å komme oss videre, uten å glemme faren, sier moren Arcely.

Måtte selge lodd
Med faren i minnet og familiens vel i tankene ble Urán plutselig mannen i huset. Det forpliktet.

For å få penger til å brødfø familien måtte Urán ta over jobben til faren med å selge lodd på gaten i Urrao. Men han fant også tid til å dyrke den nye blomstrende lidenskapen for syklingen mellom skole og jobb.

– Vi levde med krig i de årene. Faren min ble et offer for krigen. Da han døde, var jeg allerede i gang med syklingen, så jeg fortsatte å sykle og overtok jobben til faren min. Jeg fortsatte å gå på skolen. Det var veldig tøft i starten, men jeg ble vant med det og tiden gikk. Jeg har vært veldig heldig, og jeg tror min hengivenhet til sykkelen tok meg til Europa raskere enn jeg kunne forvente, sier Uran.

For veien til profflivet gikk fort for Urán. Allerede som 16-åring bestemte Urán seg for å flytte fra familien for å bli proff for Orgullo Paisa-laget i Medellín, Colombias nest største by. Bare tre år senere forlot Urán Sør-Amerika og la Europa for sine føtter

– Jeg ville ta muligheten i Europa til å bli proff og hjelpe familien min. Det var et sjansespill å bli proff tidlig, meg jeg hadde muligheten og ville ikke la den gå fra meg, sier Urán.

HARDT SKADET: Rigoberto Urán måtte ta en pause fra sykkelen etter å ha veltet i Deutschland Tour i 2007. FOTO: CHRISTOF STACHE
HARDT SKADET: Rigoberto Urán måtte ta en pause fra sykkelen etter å ha veltet i Deutschland Tour i 2007. FOTO: CHRISTOF STACHE

Stygg velt i Tyskland
Karrieren var på oppsving og etter første året som proff i Tenax, tok Urán steget videre til Unibet.com-laget i 2007. Flere gode resultater ble imidlertid satt i skyggen av en forferdelig velt på sensommeren i 2007.

Under Deutschland Tour kjørte Urán rett frem i en sving og stoppet kontant i et voldsomt sammenstøt. Med store smerter lå Urán og vred seg på bakken etter å ha pådratt seg brudd i begge albuene, venstre håndledd og kragebeinet.

– De måtte mer eller mindre gjenoppbygge den venstre albuen min. Jeg kunne ikke bevege meg på tre måneder, ikke en gang for å spise. Da jeg kom tilbake på sykkelen, måtte jeg lære alt på nytt, sier Urán.

Se krasjen her! (ekstern side)

Veien etter opptreningen gikk videre til Caisse d'Epargne-laget i 2008 (nåværende Movistar) der Urán bokførte flere gode resultater. En andreplass i Catalonia rundt og tredjeplass i Lombardia rundt i 2008 markerte en flott åpningssesong i det spanske laget for Urán.

SKILT VED FØDSELEN: Ser du den slående likheten mellom Mick Jagger og Rigoberto Urán? FOTO: SCANPIX /
SKILT VED FØDSELEN: Ser du den slående likheten mellom Mick Jagger og Rigoberto Urán? FOTO: SCANPIX /

Giro-suksess
I 2009 fikk Urán debutere i en Grand Tour med deltakelse i både Tour de France og Vuelta a Espana. Men det var først i Giro d'Italia noen år senere at han virkelig viste seg som en strålende etapperytter.

Overgangen til Team Sky i 2011 ble nemlig etterfulgt av et strålende 2012 for Uran. En solid sjuendeplass i Giro d'Italia-sammendraget gjorde også Urán til vinner av ungdomskonkurransen. Senere samme år tråkket kolombianeren inn til OL-sølv under fellesstarten i London bak Aleksandr Vinokurov, men foran Alexander Kristoff.

2013 ga Urán ytterligere oppsving i Giro d'Italia. Etter to etappeseirer og en andreplass i sammendraget forlot Urán Team Sky og signerte for Omega Pharma-Quick Step (nå Etixx-Quick Step).

I 2014 gikk han inn i Giro d'Italia som lagets kaptein og leverte varene. Urán kjørte seg også inn i den rosa ledertrøyen som første kolombianer gjennom tidene, men tapte den på en dramatisk 16. etappe til landsmann Nairo Quintana.

Urán tapte for mye tid og endte opp med å ta nok en andreplass i sammendraget, mens han måtte stå av Vuelta a Espana senere samme sesongen. 

Usikker på Uráns form
Nå kommer Urán til sommerens Tour de France med nok en Giro d'Italia-deltakelse i beina. Der gikk ikke helt som ventet, med en 14.plass i sammendraget.

Det er følgelig vanskelig å se for seg at Urán, som er kolombiansk mester på tempo, skal klare å kjempe seg til en plassering helt i toppen av årets Tour de France. Med et meget sterk felt og usikkerhet rundt Uráns form er trolig også forventningene til 28-åringen skrudd noe ned.

– Han er en utrolig morsom rytter og en god klatrer – en ordentlig klasserytter. Han er en rytter som er lett å like, sier TV 2s sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg.

Men Stoltenberg har ikke veldig stor tro på at Urán skal klare å utfordre de fire store – Quintana, Chris Froome, Alberto Contador og Vincenzo Nibali.

– Han er avhengig av å gjøre mye selv. Han har jo kjørt Giroen, så jeg er usikker på formen hans og hvordan den er etter det. Det virker som Cavendish har førsteprioritet i laget, så har de funnet plass til Uran. Kanskje han bør gå for etappeseirer eller klatretrøyen?

Det blir uansett spennende å se hva Urán klarer å utrette i Tour de France. Blir det Satisfaction for Mick Jagger-kopien?

Kilder: Alpsandes, Velonews, Wikipedia, ColombiaReports, Express