VIKTIG: Solkrem er viktigere enn noen gang, og Kreftforeningen råder deg til å ta pauser fra sola. Foto: SCANPIX FOTO: LIEN, KYRRE /
VIKTIG: Solkrem er viktigere enn noen gang, og Kreftforeningen råder deg til å ta pauser fra sola. Foto: SCANPIX FOTO: LIEN, KYRRE /

Stråleforsker: Nå MÅ du smøre deg i sommersola 

Over store deler av Sør-Norge steker endelig sola, men det betyr at du må huske solkremen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag har sommeren for alvor meldt sin ankomst over store deler av Sør-Norge. 

Flere steder er det meldt opp mot 30 grader, og mange benytter dagene utendørs, på sjøen eller på stranda. 

Pass på UV-nivået 

Forsker ved Statens strålevern, Lill Tove Nilsen, sier til TV 2 at solen nå er på sitt absolutt sterkeste i Norge disse dagene. 

– Huden vår er dårlig forberedt på solen som nå kommer. Det har vært en kald og hustrig forsommer, men nå er solen sterk, og det kommer vi til å merke, sier Nilsen. 

Statens strålevern måler daglig hvor sterk UV-strålingen er, i en skala som normalt går fra 1-15. Her kan du se UV-indeksen i Norge. 

– Nå er den omkring 5-6 midt på dagen på Sør- og Østlandet. Rundt Middelhavet er den vanligvis på 9-10, sier Nilsen. 

Hun sier det i tillegg er unormalt mye snø i fjellet i Norge, som gir rekordhøye målinger. 

– UV-strålingen i fjellet er på nivå med Middelhavsområdene. For to uker siden målte vi UV-indeks på 10 på Finse, og det er veldig uvanlig. Derfor er det særdeles viktig med solbriller og solkrem, da vi får UV-stråling fra alle kanter i fjellet, sier Nilsen. 

Det høyeste nivået av UV-stråling i verden er trolig målt i Andesfjellene i Sør-Amerika. Der har målingen vært over 20, da fjellene ligger høyt over havet og nærme ekvator. 

Smør to ganger om morgenen 

Nilsen oppfordrer de som kan til å nyte de deilige sommerdagene, men råder alle til å ta pauser for solsteken. Det gjør godt for både hode og kroppen. 

– Det mest effektive for ikke å bli solbrent er å ta pauser midt på dagen. Sett deg litt i skyggen eller la deler av kroppen hvile ved å ta på klær, sier hun. 

Hun mener man i Norge alltid bør bruke minst faktor 15, og høyere faktor i utlandet. 

– Et godt tips er å smøre seg inn om morgenen, la solkremen trekke inn, for deretter å smøre seg en gang til. Da har man et godt lag solkrem som beskytter godt, sier Nilsen. 

Hun oppfordrer alle til å tenke seg nøye om før de går ut i solen uten beskyttelse. 

– Tenk på hvor lenge du skal være i sola, og smør deg gjerne flere ganger hver dag, sier Nilsen. 

Også Kreftforeningen har tips til nordmenn som skal nyte sola: 

  • Ta pauser - unngå å bli brent. Sola øker risikoen for hudkreft. Ta pauser mellom 12 og 15. 
  • Bruk klær, solhatt og solbriller. Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Lær barna om solvaner. De med rødt hår eller lys hud trenger ekstra beskyttelse. 
  • Unngå solarium som øker risikoen for hudkreft. Tar du solarium rett før ferien kan du likevel bli solbrent ute fordi huden ikke har godt underlag.