TATT: Her hat politiet skutt og fanget David Sweat, etter at han han vært på rømmen i tre uker. FOTO: AP
TATT: Her hat politiet skutt og fanget David Sweat, etter at han han vært på rømmen i tre uker. FOTO: AP

Drapsdømt rømling (34) avslører:
Ble nesten oppdaget to ganger (!)

David Sweat hevder at han gjemte seg i et tre mens politiet gikk rett forbi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den drapsdømte rømlingen David Sweat (34) har fortalt etterforskerne at han nesten ble oppdaget to ganger i løpet av de tre ukene han var på flukt sammen med Richard Matt (48).

Rømlingen har forklart i avhør at han den ene gangen skulte seg i et jakttårn i skogen mens politiet gikk rett forbi, melder ABC News. 

Ville rømme til Mexico

Søndag var klappjakten på de to drapsdømte fangene, Richard Matt og David Sweat over. Tre uker etter at de rømte fra høysikkerhetsfengselet Clinton Correctional Facility i Dannemora i New York, ble Sweat skutt og pågrepet av politiet. Richard Matt ble skutt og drept av grensepolitiet fredag.

Etterforskerne har avhørt Sweat for å forstå hvordan fangene klarte å rømme, og hvordan de i tre uker klarte å unngå å bli tatt. 

Opprinnelig hadde rømlingene planlagt å flykte til Mexico, fortalte New York-guvernør Andrew Cuomo til NBC News mandag. 

Men da sjåføren deres, en kvinnelig ansatt i fengselet, fikk kalde føtter, måtte rømlingene sette kursen mot Canada i stedet. 

– Da Mitchell (den ansatte, journ. anm.) ikke møtte opp, gikk Mexico-planen i vasken, sa guvernøren. 

UNDERSØKELSER: Politiet undersøker en lekestue i jakten på de rømlingene. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
UNDERSØKELSER: Politiet undersøker en lekestue i jakten på de rømlingene. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP

Ble nesten oppdaget to ganger

Totalt har over tusen politifolk deltatt i klappjakten på de to rømte drapsmennene som begge sonet lange fengselsstraffer for drap.

Sweat har forklart at den første gangen rømlingene ble oppdaget, var da tre personer kom for å undersøke en hytte, mens rømlingene gjemte seg i nærheten.

– Folkene diskuterte om de skulle bli på hytta, eller forlate stedet. Sweat sa at han og Matt var så nærme at de kunne høre samtalen, sier statsadvokat Andrew Wylie til ABC News.

Den andre gangen Sweat nesten skal ha blitt oppdaget, var etter at han hadde skilt lag med David Matt. Sweat mente nemlig at Matt hadde blitt en sinke som ville holde han tilbake, ifølge NBC News. Sweat hevder at han da gjemte seg i et jakttårn, samtidig som en politimann gikk rett forbi.

Øvde på rømmingen

Rømningen til de to fangene er tidligere blitt beskrevet som svært godt planlagt. Nå melder ABC News at fangene også øvde på flukten fra fengselet kvelden før de faktisk rømte.

– Fangene kan ha planlagt flukten i seks måneder, sier Wylie til TV-kanalen.

Aldri før har noen klart å rømme fra høysikkerhetsfengselet. 

Ved å skjære seg gjennom veggen i cellene sine fikk Sweat og Matt tilgang til tunneler under bakken. De skal ha brukt verktøyene og skjært seg gjennom stål flere steder.

Etter en ferd gjennom de underjordiske tunnelene kunne de vippe opp et kumlokk og klatre ut på gata.