ETTERTRAKTEDE: Gonzalo Higuaín, Gareth Bale, Paul Pogba, Marco Reus. FOTO: MONTASJE / NTB SCANPIX
ETTERTRAKTEDE: Gonzalo Higuaín, Gareth Bale, Paul Pogba, Marco Reus. FOTO: MONTASJE / NTB SCANPIX

Dette er de potensielle atombombene i overgangvinduets våpenkappløp

Tor-Kristian Karlsen om det som har skjedd, kan skje og forventes å skje på fotballspillermarkedet i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. juli åpner overgangsvinduet offisielt, og spillerkjøp kan offisielt gjennomføres.

Det markerer tv2.no med en chat med overgangsguru og fotball-skribenten Tor-Kristian Karlsen kl. 14.00. Den kan du bli med på her!

Karlsen har lang fartstid fra europeisk toppfotball, både som speider og sportsdirektør og har en unik oversikt over hva som rører seg i Europa.

Vi tok en prat med Karlsen om hva som har skjedd, kommer til å skje og bør skje i sommerens overgangsvindu.

Live Blog Overgangschat med Tor-Kristian Karlsen
 

– Det har vært flere store overganger allerede denne sommeren. Hva vil du si kjennetegner det som har skjedd så langt?

– Handlingen denne sommeren har startet unormalt tidlig. Tidligere har det gjerne vært slik at de tyske klubbene kjøper seg ferdig tidlig, mens engelskmennene har ventet langt utover sommeren. Nå har man trolig lært leksen: for å kunne sikre seg mange av ønskespillerne må man tidlig til verks.

– Klubben som kanskje var tidligst til verks var Manchester United. Hva kan du si om Memphis Depay?

– Det er et uhyre spennende kjøp. Når det gjelder potensial snakker vi om en av de mest lovende spillerene i Europa, samtidig har han en spillestil som passer i Premier League. Jeg tror fortsatt at Manchester United vil stå for flere storkjøp i sommer.

– Liverpool har også vært aggressive, med kjøp av spillere som Danny Ings, James Milner og Roberto Firmino - sannsynligvis også Nathaniel Clyne?

– Jeg er usikker på om de nyinnkjøpte vil bringe klubben nærmere fjerdeplassen. Bortsett fra Roberto Firmino, som kan bli alt fra en kjempehit til en luksusflopp, jeg er veldig usikker, så bærer de andre nyervervelsene bud om å fikse problemposisjoner og gi troppen mer bredde og stabilitet fremfor å heve kvaliteten.

– Ellers er det bare Arsenal som har kommet seg i gang av de store i England?

– Ja, de har sikret seg en stor ressurs i Petr Cech, mens Manchester City trolig har ligget lavt enn så lenge på grunn av Paul Pogba-situasjonen. Når Pogba har tatt sin avgjørelse, for meg virker en overgang til Real Madrid eller Barcelona mer sannsynlig enn til Manchester, tror jeg City bli mer aktive på markedet.

– Apropos Pogba, Juventus har både kjøpt og solgt.

– Hele Serie A virker egentlig å ha fått en oppsving. Jo, det er skuffende at Tevez har forsvunnet tilbake til Argentina og at Pogba muligens skifter beite, men Juventus har imidlertid sikret seg en annen kjempespennende argentiner, Pablo Dybala fra Palermo, og ikke minst Mario Mandzukic fra Atletico Madrid. Dessuten har ligaen fått en boost gjennom at både Internazionale og AC Milan har fått tilført frisk overgangskapital. Spesielt imponerende er det at Inter fikk på plass en avtale for Geoffrey Kondogbia, mens snakket om en Zlatan-overgang holder Milan-supporterne varme i trøya.

– Med så mye gjort allerede, hvordan blir markedet videre utover sommeren?

– Det er mange grunner til at markedet vil fortsette å holde seg aktivt. TV-avtalen i England er gigantisk og Financial Fair Play-kravene har tilsynelatende blitt noe lettet. Dessuten er det ofte slik at storklubbenes kjøpelyst omsider blir til et slags våpenkappløp: om fienden ruster opp, må du gjøre det samme for å henge med.

– Hva er de mest realistiske «atombombe–overgangene» denne sommeren?

– Jeg tror Paul Pogba holder nøkkelen til andre store overganger denne sommeren. De klubbene som ikke får signaturen til denne storspilleren, vil sannsynligvis se andre steder etter andre gigantforsterkninger. Kanskje Gareth Bale vil bli forsøkt plassert på markedet av Real Madrid om Pogba havner der?

– Et annet hett navn er Gonzalo Higuain – dette er en profil som kan passe flere av de engelske storklubbene. Dessuten er det flere klubber som ikke får fred om de ikke gjør et nytt forsøk på å hente Marco Reus. Og Sergio Ramos-situasjonen til Manchester United virker som mer enn en hypotese. Veldig mye kan skje i sommer, men man kan være avhengig av en storovergang som utløser videre aktivitet.