«Vi skal dø uansett bror, så hvorfor ikke dø i Allah sin vei» 

Aktor ber om fengsel i åtte år for den terrortiltalte 24-åringen Ishaq Ahmed fra Østfold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Strafferammen er inntil 12 års fengsel for brudd på straffelovens 147 a.

Aktor, statsadvokat Geir Evanger, gjorde det helt klart at han ikke fester lit til tiltaltes forklaring, da han innledet sine prosedyrer i Oslo tingrett tirsdag morgen.

«Vi skal dø uansett bror, så hvorfor ikke dø i Allah sin vei» skal terrortiltalte Ishaq Ahmed (24) blant annet ha skrevet til Abu Edelbijev i forkant av reisen til Syria. De to reiste sammen til Syria i september 2013. Edelbijev døde i et bombeangrep i Syria i desember.

Ingenting humanitært

– Har vi funnet noe som tyder på humanitært arbeid i det omfattende beslaget? Ingenting. Vi har gått gjennom 10.000 sider fra Facebook, godt kvalitetskontrollert av tiltaltes forsvarere. Men man finner ikke annet enn et bilde av en ambulanse som tyder på at tiltalte har drevet med humanitært arbeid, sa statsadvokat Evanger under sin prosedyre.

– Vi mener han skulle ned for å delta militært, ikke humanitært, sa Evanger.

Fremmedkriger

Påtalemyndigheten mener Ishaq Ahmed har operert som fremmedkriger i Syria, først for Jaish al-Muhajireen wal-Ansar (JMA) og deretter terrororganisasjonen IS. Til slutt mener de han gikk over til gruppa Jabhat al-Nusra.

– Ishaq snakker med flere på Facebook hvor han diskuterer hvilke gruppe som er best, sier Evanger.

Knyttes til Profetens Ummah

– Han knyttes til Profetens Ummah og man ser et fotavtrykk av Ubaydullah Hussain hele veien her. Det er godt bevist at dette er en gruppe med helt radikale oppfatninger som helt klart sympatiserer med terrororganisasjoner, sier Evanger i sin prosedyre. 

I tillegg viser statsadvokaten til tiltaltes rolle på Facebook.

– Han knyttes også til Profetens Ummah gjennom å være administrator for facebooksidene til gruppen, sier Evanger.

Ubaydullah Hussain vitnet på rettssakens dag to. Han ble da spurt ut om sin kontakt med Ahmed. 

– Jeg ble kjent med han for to år siden da jeg møtte han i moskeen. Vi hadde mest kontakt fordi han har jobbet med veldedige forhold i Oslo. Han har gått gjennom meg og andre i det muslimske miljøet i Oslo, forklarte Hussain i retten. 

– Hva slags holdning har du til krigføring, spurte aktor senere.

– Det syns jeg ikke er relevant. Jeg mener at muslimer har rett til å beskytte seg selv. Vesten har vært stille på sidelinjen, svarte Hussain.

Aktor spurte også Hussain hva Profetens Ummah egentlig er for noe. 

– Det er en gruppe med muslimer som ønsker å presentere islam i sin reneste form, som praktisert og lært bort av profeten, svarte Hussain.

Skutt i benet

Ahmed ble skutt i benet i Syria og returnerte til Norge 7. februar 2014. Han ble da siktet for terrorparagrafen 147 d, men denne siktelsen har senere blitt utvidet til også å gjelde terrorparagrafen 147 a. Han er den første Syria-fareren som er tiltalt etter straffelovens 147 a, fjerde ledd, som gjelder forbund for å begå terror.

Nekter straffskyld

Tiltalte nekter straffskyld, og han kalte tiltalen «absurd, skremmende og skuffende» under sin forklaring i retten i forrige uke.

(TV 2 / NTB )