Vil gjennomgå hjerneforskningen

Ledelsen ved Oslo universitetssykehus vil hyre inn eksterne granskere for å gå gjennom det omstridte forskningsprosjektet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne artikkelen ble felt av PFU på grunn av brudd på Vær Varsom-plakaten paragraf 4.1 og 4.17 pga leserkommentaren. Det sakskomplekset denne saken relaterer seg til inngikk i Pressens Faglige Utvalgs sak 141/2013 – du kan lese PFUs uttalelse her.

Det var under et styremøte ved sykehuset mandag at administrerende direktør Bjørn Erikstein fortalte at han vil sørge for en grundig gjennomgang av forskningsprosjektet.

 

Fikk hjerneskader

Det var tidligere i desember at TV 2 kunne avsløre at en hjernekirurg hadde tatt ut vevsprøver av hjernen til pasienter kun for å forske. Minst to av pasientene har blitt alvorlig hjerneskadet.

– Jeg kommer til å be om at noen eksterne kompetente personer engasjeres, og går gjennom studien, grunnlaget for studien og ser på hvordan studien er gjennomført, forteller Erikstein til TV 2.

Vurderer bivirkningene

Han ønsker at granskerne ser spesielt på dette med bivirkninger og andre ting som kan ha oppstått i forbindelse med studien. Statens helsetilsyn har også opprettet tilsynssak og skal gå gjennom prosjektet.

– Hva er grunnen til at du vil ha en egen ekstern granskning – holder det ikke at helsetilsynet ser på dette?

– Jeg syns det er viktig at når denne saken har kommet fram på denne måten det har kommet fram på, at vi trygger at det som er gjort er gjort på en riktig måte – og sikrer oss at det faktisk er tilfelle, sier Erikstein.

Han kommer til å hyre inn granskerne rett over nyttår.