Utenlandske eksperter kritiske til vevsprøvene

Ingen av de utenlandske hjernekirurgene TV 2 har snakket med, sier de ville tatt vevsprøver av pasienter kun til bruk i forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-innslaget som denne artikkelen er basert på, ble felt av PFU på grunn av brudd på Vær Varsom-plakatens paragraf 3.2 og 4.14. Det sakskomplekset denne saken relaterer seg til inngikk i Pressens Faglige Utvalgs sak 141/2013 – du kan lese PFUs uttalelse her.

TV 2 har gjort flere forsøk på å få nevrokirurger i Norge til å gjøre en konkret vurdering av forskningsprosjektet ved OUS.

Alle mener saken er svært alvorlig, men ingen vil la seg intervjue. Miljøet er for lite. Konsekvensene ved å uttale seg er for store.

Vi dro derfor til London for å få høre hva slags praksis de har med å ta vevsprøver av hjernen kun for forskning.

Kritiske i England

National Hospital for Neurology and Neurosurgery i London er et av de sykehusene i verden hvor de har jobbet lengst med hjernesykdommer.

Dr. Laurence Watkins sier det er vanlig å ta vevsprøver av hjernen til pasienter. Men han understreker at han aldri ville ha tatt vevsprøver kun til bruk i forskning.

– Ville du tatt vevsprøver kun til bruk i forskning?

 

– Jeg ville ikke gjort det kun til forskning. Men det er jo en overlapping her. Noen ting vil du gjøre for pasientens beste, så ser du tilbake på et senere tidspunkt på prøvene man har tatt. Da kan man analysere dem for forskning, selvfølgelig. Men den originale vevsprøven ville vært tatt for pasientens beste interesse, forteller Watkins.

Tysk spesialist: – Ulovlig

I Hannover i Tyskland ligger INI (International Neuroscience Institute). Hit kommer det pasienter fra hele verden for å bli operert av hjernekirurgene som jobber her.

Doktor Dieter Hellwig er en av de mest erfarne spesialistene på sykehuset. Heller ikke han ville tatt vevsprøve kun for forskning.

– Ville du tatt ut vevsprøver kun for forskning?

– Hvis det er patologi. En svulst eller noe. Ja, da kan du ta en biopsi. Men bare til forskning? Det er ikke lov, sier Hellwig.

– Er det farlig å ta en biopsi?

– Ja, det er det. Risikoen for blødning er, i trygge hender, mellom en og tre prosent.

– Det kommer jo an på, det bør jo være for en grunn. For eksempel behandling av svulster med cellegift, stråling også videre. Men nei.