ENKLE REGLER?: Politiet i svenske Nacka viser frem hvordan bilister skal oppføre seg i en rundkjøring. Faksimile/Facebook
ENKLE REGLER?: Politiet i svenske Nacka viser frem hvordan bilister skal oppføre seg i en rundkjøring. Faksimile/Facebook

Politiet til syndere i rundkjøringen:  
«Hvor vanskelig kan det være???»

Politiet går hardt til verks for å få bukt med bilister som kjører feil i rundkjøringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i den svenske byen Nacka ser ut til å ha fått nok av bilister som gjør feil i rundkjøringer.

I et Facebook-innlegg som nå spres som ild i tørt gress, forsøker politiet å få bilistene til å blinke riktig og dermed få trafikken til å flyte bedre og ulykker kan bli unngått.

«Hvor vanskelig kan det være???» står det på bildet Nacka-politiet har lagt ut på Facebook.

På bildet blir det vist hvordan man skal kjøre og hvordan man skal blinke.

Det er ikke bare her til lands at bilister irriterer seg veldig over andre  bilister som blinker feil i rundkjøringen.

TIL BESVÆR: Vet du egentlig hvordan du kjører riktig i en rundkjøring? Foto: Scanpix
TIL BESVÆR: Vet du egentlig hvordan du kjører riktig i en rundkjøring? Foto: Scanpix

Livsfarlig kjøring

I kommentarfeltet under Nacka-politiets Facebook-melding går diskusjonen heftig for seg, og det er tydelig at det ikke er alle som vet hvordan man skal kjøre i en rundkjøring.

Svensk lov sier at man må bruke blinklys både når man skal bytte felt i rundkjøringer, og når man skal ut av rundkjøringen. Myndighetene råder også bilister til å blinke seg inn i rundkjøringen.

Det kan se ut til at det er få som kjenner til lovene og rådene. 

«Drit i OM ALLE bruker blinklys både inn og ut, så er det ikke noe problem, og det gjelder ALLE. Dessverre virker det som om blinklys er ekstratilbehør som fås kjøpt til bilen. HVOR VANSKELIG KAN DET VÆRE???,» spør en. 

«Her i Stockholm føler jeg at folk virkelig ikke kan kjøre i en rundkjøring. Folk snur mot høyre fra den innerste filen, noe som er livsfarlig for de som prøver å kjøre rett frem i høy fart. Har folk fått førerkortet oppi frokostblandingen sin, eller?,» spør en kvinne.

En annen kaller de som synder i rundkjøringen for «rundkjøringsidioter».

«INGENTING irriterer meg mer enn bilister som fader ikke fatter hvordan man skal blinke seg UT av en rundkjøring. ER DET SÅ VANSKELIG? Rundkjøringsidioter,» skriver han.

Slik kjører du riktig i en rundkjøring i Norge: 

Skal du til høyre, plasserer du deg i høyre felt. Skal du til venstre, plasser du deg til venstre.

Skal du rett fram, må du plassere deg i høyre felt. Er det to felt inn og ut av rundkjøringen, kan du plassere deg i venstre felt om du skal rett fram.

Husk å holde lav fart inn mot rundkjøringen, slik at ulykker lettere kan unngås og fremkommeligheten blir bedre. Husk at du har vikeplikt for trafikken som er i rundkjøringen når du skal inn i den.

Er det plass til to biler i bredden, har rundkjøringen to kjørefelt selv om feltene ikke er oppmerket. 

Husk at biler som skifter felt i rundkjøringen har vikeplikt, og du må gi tegn for å vise hvor du skal i og ut av rundkjøringen. 

Halvparten gjør feil

I 2010 meldte svenske Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) at halvparten av alle trafikanter ikke vet hvordan de skal kjøre i en rundkjøring. 

Foreningen undersøkte hvordan 7000 bilførere manøvrerte bilene sine gjennom rundkjøringer i Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge og Skåne.

Rundt halvparten av de svenske bilistene som deltok i undersøkelsen gjorde feil når det kom til å blinke i rundkjøringen.