Forskningsprosjekt førte til alvorlige hjerneskader

Karins mann var inne til en rutineundersøkelse. Det ødela livet hans. Nå er prosjektet stoppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-innslaget som denne artikkelen er basert på, ble felt av PFU på grunn av brudd på Vær Varsom-plakatens paragraf 3.2 og 4.14. Det sakskomplekset denne saken relaterer seg til inngikk i Pressens Faglige Utvalgs sak 141/2013 – du kan lese PFUs uttalelse her.

TV 2 kan torsdag avsløre at Oslo universitetssykehus (OUS) med umiddelbar virkning stoppet et forskningsprosjekt etter at minst to pasienter har fått alvorlige hjerneskader.

En kirurg ved sykehuset har tatt ut biter av hjernene til til sammen 122 pasienter.

Da Knut Johan Storo var inne for en rutineundersøkelse, tok kirurgen ut en vevsprøve av hjernen hans, kun for å forske. Det ødela livet hans.

 

Rikshospitalet i Oslo er arbeidsplassen til landets aller fremste hjernekirurger. Det er også sykehuset hvor mye av landets mest avanserte forskning foregår.

Det er nå over seks måneder siden Karins mann reiste til Rikshospitalet for en rutineundersøkelse. Knut Johan Storo hadde slitt med hodepine og dårlig balanse. Det var foreløpig ikke snakk om noen behandling. Legene skulle bare måle trykket inne i hodet hans for å stille en diagnose.

Risikoen var minimal, ifølge legene.

– Det siste han gjorde var å gå opp trappene opp og ned og gikk frem og tilbake her og. Han sto her ved bordet og tok sine knebøy. Han trodde det var «piece of cake», dette her, forteller Karin Bordewich til TV 2.

Noe gikk galt

Men noe gikk veldig galt da Knut lå på operasjonsbordet. For det hjernekirurgen ikke fortalte Karin, var at Knut ble inkludert i et forskningsprosjekt på sykehuset.

Samtidig som legene la inn en trykkmåler i hjernen til Knut, tok de også ut en liten bit av hjernen hans. En såkalt biopsi eller vevsprøve. Denne biten skulle kun brukes til forskning, og var ikke en del av diagnostiseringen av Knut.

Men det som gikk alvorlig galt, var at Knut fikk en hjerneblødning under operasjonen. Og det var vevsprøven som forårsaket hjerneblødningen.

– Vet du om han sa ja til at det skulle bli tatt noen prøver, noen vevsprøver av hjernen hans under operasjonen?

– Nei, det har det ikke vært snakk om. Så vidt jeg vet, nei, sier Karin.

– Hva tenker du om at det kan være en sånn prøve som har gjort at han har fått de skadene han har fått, som har skapt de komplikasjonene?

– Det vet jeg ikke noe om.

– Men hvis det skulle være tilfelle?

– Nei, det ville være grusomt.

I dag ligger Knut fullstendig pleietrengende på et sykehjem i Oslo.

Han har mistet språket, får mat intravenøst gjennom en sonde, og må ha hjelp til alt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

122 vevsprøver

Men Knut er ikke den eneste det har blitt tatt biopsi av. Det er hittil 122 pasienter som er inkludert i forskningsprosjektet til overlege og hjernekirurg Per Kristian Eide på Rikshospitalet. Det er han som har utført alle prosedyrene der det har blitt tatt slike vevsprøver.

Prosjektet inkluderer også vevsprøver av pasienter der man i utgangspunktet skal inn og fjerne vev som en del av behandling eller diagnosering.

TV 2 kjenner historien til tre av pasientene. For ingen av disse pasientene var vevsprøve en del av behandling eller utredning, det var kun til forskning.

To av dem ble påført hjerneblødning og store skader som følge av vevsprøven. Den siste pasienten er død, men det er uklart om det kan settes i sammenheng med vevsprøvene.

Vevsprøvene blir frosset ned og oppbevart i en forskningsbiobank.

Anonym melding til Helsetilsynet

Noen måneder etter at TV 2 først begynte å se på denne saken, går det en anonym bekymringsmelding til Helsetilsynet. Nå har sykehuset umiddelbart stanset hele prosjektet i påvente av Helsetilsynets tilsyn.

Hjernekirurgen innrømmer selv til Helsetilsynet at minst to av hjerneblødningene er en direkte konsekvens av vevsprøvene som ble tatt av hjernen til pasientene.

Per Kristian Eide ønsker ikke å stille til intervju med TV 2.

 

– Tar saken på alvor

Erlend Smeland er forskningsdirektør ved OUS. Han sier sykehuset tar saken på det største alvor:

– Dette er alvorlige hendelser. Det er alvorlige komplikasjoner som har skjedd i forbindelse med en forskningsstudie, sier han.

– Hva er det som har skjedd?

– Dette er en stor studie, med over 100 pasienter. I forbindelse med hjerneoperasjoner – som også ellers skulle ha blitt foretatt – så har man da tatt en prøve av hjernevev. I to tilfeller mener man det er sannsynlig at det er kommet blødning i forbindelse med at man har tatt prøve av hjernevevet, forteller Smeland.

Sykehuset har gitt Statens helsetilsyn en redegjørelse i forbindelse med saken. De har nå stanset prosjektet mens de venter på Helsetilsynets vurdering.

– I protokollen så er det både behandling og utredning som dette inngrepet kan skje ved. Og jeg tror at for denne typen kirurgiske forskningsprosjektet så er det veldig viktig at man håndterer risiko.

– Vi syns nå det er grunn til å stoppe opp. Vi har fått også en ønske om å redegjøre for helsetilsynet, som vi gjør. Og vi redegjør også for Regional etisk forskningskomité. Så nå avventer vi responsen. Studien er nå midlertidig stoppet, fordi det har vært disse to komplikasjonene. Da må vi se om det er tilstrekkelig å endre prosedyre og om vi må gi en bedre pasientinformasjon i fremtiden, sier Smeland.